Prijsuitreiking ideeënbus

Met het idee om herhalingsrecepten voor medicijnen via de apotheker te laten verlopen in plaats van via de huisarts won Jan Schuren de eerste prijs van de bezuinigings-ideeënbus.

Een grote cheque, ter waarde van tweeduizend euro, werd hem dinsdagmiddag 26 juni overhandigd door minister Bos van Financiën.

De tweede prijs ging naar zes personen die allemaal een idee indienden over energiebesparing door de overheid: Johan Bokhorst; Dirk Bal; Hatice Hermankaya; Stefan Korver; Tammo Tibben en Brian de Jongh. Met het idee om de gegevens van het Kadaster te koppelen met die van de Belastingdienst won Peter van Leeuwen de derde prijs. Een speciale vermelding kreeg het door zijn eenvoud aansprekende idee om te besparen op portokosten door allen in overheidsdienst hun salarisstrookje digitaal toe te sturen. Dit idee was afkomstig van Gerard Kleinsmit.

Op de bezuinigingsideeënbus Bezuinigenkunjezelf.nl kwamen bijna 500 besparingsideeën binnen. Voor de prijsuitreiking werden tien ideeën door de jury genomineerd. De genomineerden lichtten voorafgaand aan de prijsuitreiking zelf hun idee toe.

De ideeënbus komt voor uit een motie van Groep van Oudenallen en de PvdA, in oktober 2006. De motie bestond uit het verzoek om een actiever beleid in te zetten om ambtenaren op ministeries op te roepen om goede besparingsideeën te spuien door middel van een ideeënbus op de website. Onder de vorige minister is besloten de ideeënbus open te stellen voor iedereen.
Het ministerie van Financiën heeft hiertoe de website Bezuinigenkunjezelf.nl in het leven geroepen. Iedereen kon van 29 januari tot 16 maart via deze website bezuinigingsideeën aandragen. Vervolgens heeft een jury bestaande uit de minister van Financiën, Gonny van Oudenallen, André de Jong (Directeur-generaal Rijksbegroting) en Helmer Vossers (directeur Begrotingszaken) de winnende ideeë n uitgekozen.