Najaarsnota 2007: EMU-saldo naar -0,2% BBP

Het EMU-saldo is verbeterd tot -0,2% BBP. Het saldo verbetert onder meer door meevallers in de aardgasbaten (0,4 mld) en in de belasting- en premieontvangsten (0,4 mld). Daarnaast is er ook sprake van lagere uitgaven op verschillende begrotingen (0,4 mld), vooral bij het Infrastructuurfonds.

Dit meldt minister Bos van Financiën in de Najaarsnota die hij vandaag naar de Tweede Kamer heeft gestuurd. De Najaarsnota geeft een overzicht van de wijzigingen in de uitvoering van de begroting van 2007.

In september - ten tijde van de Miljoenennota 2008 - werd nog uitgegaan van een EMU-saldo voor 2007 van -0,4% BBP. Dit betekent dat het EMU-saldo in de tussentijd met 0,2% BBP is verbeterd. Bij Voorjaarsnota 2007 lag het EMU-saldo nog op -0,7% BBP.

Uitgaven

De uitgaven vertonen een onderschrijding t.o.v. het uitgavenkader met 0,4 miljard euro. Dit is de optelsom van een overschrijding van het kader Sociale Zekerheid en Arbeidsmarkt (SZA) kader (+0,2 mld) en een onderschrijding van het kader Rijksbegroting in enge zin (Rbg eng) (-0,6 mld). De overschrijding in het SZA-kader wordt met name veroorzaakt door tegenvallers in de sociale uitkeringen (ziekte, werkloosheid en arbeidsongeschiktheid). Bij het kader Rbg eng is sprake van verschillende mee- en tegenvallers. Zo vallen de afdrachten aan de Europese Unie lager uit. Daarnaast vallen de uitgaven in het Infrastructuurfonds lager uit door vertragingen bij enkele grote infrastructuurprojecten. Deze middelen blijven beschikbaar voor het Infrastructuurfonds en kunnen in de komende jaren worden uitgegeven. Daar staat een tegenvaller bij de huurtoeslag tegenover. De herkomst van deze tegenvaller (-0,2 mld) wordt op dit moment onderzocht.

Inkomsten

Bij de inkomsten is er per saldo een meevaller van 0,4 miljard euro. Met name bij de omzetbelasting (+0,3 mld), de dividendbelasting (+0,5 mld) en de premies werknemersverzekeringen (+0,2 mld) zijn er meevallers. Daar staan tegenvallers bij de energiebelasting (-0,6 mld) en de inkomstenheffing (-0,3 mld) tegenover. Kleine mee- en tegenvallers bij diverse andere belastingsoorten zorgen ervoor dat het totaalbeeld uitkomt op de meevaller van 0,4 miljard euro.