Eurlings ontvangt Kennis en Innovatieagenda Luchtvaart

Innovatie, kennisontwikkeling en kennisdeling zijn cruciaal om de Nederlandse luchtvaart concurrerend en duurzaam te houden. In de Kennis- en Innovatieagenda die vandaag is aangeboden aan minister Eurlings van Verkeer en Waterstaat geeft de luchtvaartsector aan welke inspanningen ze wil plegen om de Nederlandse luchtvaart een koploperspositie te laten behouden.

Het gaat hierbij bijvoorbeeld om het reduceren van de CO2-emissies, ontwikkeling van duurzame alternatieve kerosine en high-tech vliegtuigsystemen.

De Nederlandse luchtvaartsector levert een wezenlijke bijdrage aan de Nederlandse economie en aan de samenleving. Om de Nederlandse concurrentiepositie een nieuwe en krachtige impuls te geven, heeft minister Eurlings de luchtvaartsector gevraagd deze gezamenlijke visie te ontwikkelen. De ambitie sluit aan op de boodschap in de Luchtvaartnota: innovaties en kennisontwikkeling zijn essentieel voor de toekomst van onze luchtvaart.

Voorbeelden uit de agenda zijn de ontwikkeling van een snelle railverbinding tussen airterminal en pier en automatische grenspassage. Nauwere samenwerking tussen civiele en militaire luchtvaart zal leiden tot minder omvliegen en minder vertragingen. De sector wil hightech systemen inzetten om vliegtuigen schoner, stiller en slimmer te maken. Daarnaast wordt gewerkt aan innovaties waardoor vliegtuigen in glijvlucht kunnen aanvliegen. Dat veroorzaakt minder geluid en beperkt de emissies. Door de integratie van het luchtruim kan al in het Franse, Duitse of Engelse luchtruim met de glijvlucht worden begonnen waardoor de effectiviteit toeneemt.

Aan het opstellen van de agenda namen onder meer deel: Schiphol, KLM, Stork, de Koninklijke Luchtmacht, NLR, TU Delft, Luchtverkeersleiding Nederland, TNO, Thales, NIVR en diverse branchorganisaties. Het Nationaal Lucht en Ruimtevaart Laboratorium (NLR) heeft een coördinerende rol gespeeld bij de totstandkoming van de Kennis- en Innovatieagenda. Voorzitter Kraaijeveld zei bij de overhandiging aan minister Eurlings terug te kijken op een vruchtbaar en creatief proces. “De sector heeft laten zien dat ze in staat is om over de eigen grenzen heen te kijken. Dat geeft vertrouwen voor de uitwerking van de actiepunten van de agenda.” Volgens minister Eurlings laat de sector met het opstellen van de agenda zien dat ze serieus werk maakt van duurzaamheid en dat ze haar maatschappelijke verantwoordelijkheid neemt. “De luchtvaart is een hele belangrijke motor voor de Nederlandse economie. Die motor wordt steeds duurzamer dankzij de intensieve samenwerking.”