EU-Landbouwraad stemt in met vernieuwde regels dierlijke bijproducten

De Europese ministers van Landbouw hebben ingestemd met een nieuwe basisverordening voor dierlijke bijproducten. De verordening bevat maatregelen om risico's voor dier- en volksgezondheid te vermijden en te beheersen. De regels gaan over het gebruik of het verwijderen van dierlijke producten die niet bestemd of niet geschikt zijn voor menselijke consumptie.

De verordening is meer risicogebaseerd en is daarmee een vereenvoudiging van de nu geldende regels. De nieuwe verordening onderkent bijvoorbeeld dat er in de cosmetica- en farmaceutische industrie slechts zeer geringe risico's zijn voor dier- en volksgezondheid. Voor deze producten is een zogenaamd 'eindpunt' bepaald, waarna de voorschriften voor het gebruik van dierlijke bijproducten niet meer van toepassing zijn. Een eindpunt kan ook voor andere producten buiten de voedselketen worden vastgesteld, zoals voor voer voor huisdieren.

De wijziging beoogt vereenvoudiging en verduidelijking van de regelgeving en vermindering van administratieve lasten, zonder de fundamenten aan te tasten die de afgelopen jaren hun waarde hebben bewezen. Eén van de fundamenten is de mogelijkheid om stromen van bijproducten producten te kunnen traceren. Daarom is ervoor gekozen om onder de nieuwe regelgeving ook transporteurs te registreren als zij dierlijke bijproducten vervoeren.

De nieuwe regels worden binnenkort gepubliceerd in het Publicatieblad van de Europese Unie. Er wordt nog gewerkt aan de uitvoeringsverordening die hoort bij deze basisverordening. Eind 2010 zullen de regels ook in de Nederlandse wetgeving verwerkt zijn.