Weekoverzicht Defensie-operaties

Vanaf deze week is het Periodiek overzicht Afghanistan uitgebreid met berichtgeving over andere Defensie-operaties in binnen- en buitenland. Daarom is de naam van het bericht gewijzigd in Weekoverzicht Defensie-operaties.

24 tot en met 30 augustus 2009

Afghanistan (ISAF)
Met de opening van het District Training Centre deze week, beschikt Deh Rawod en omgeving over een onderwijscentrum, dat moet uitgroeien tot een instelling waar de bevolking vele cursussen kan volgen. Het Nederlandse Provinciaal Reconstructie Team (PRT) was voor een groot deel verantwoordelijk voor de bouw ervan. Het educatieve centrum is gevestigd in een opgeknapte quala en bestaat uit 2 grote leslokalen en een computerruimte. Ook is er een vergaderruimte voor de lokale bevolking.

De participatie van bevolking in de economische en sociale wederopbouw van het land is van essentieel belang. Investeren in deze gebieden is investeren in de bevolking. Dit onderwijscentrum is weer een stap vooruit in het verbeteren van hun levensomstandigheden.

De adjunct-gouverneur van Uruzgan, Mohammed Ismael is opgetogen over de nieuwe instelling: “Dit is een mooie plek om de levensomstandigheden van de bevolking te verbeteren en we hopen hier veel lessen te geven. Het feit dat mensen iets kunnen leren voor het leven, dat is zó belangrijk! Laat dit onderwijscentrum een voorbeeld zijn voor andere districten in de omgeving.”

In de Verenigde Arabische Emiraten is het commando over het Forward Supporting Element Mirage door luitenant-kolonel Ad Van Unen overgedragen aan zijn ranggenoot Fons Zwenger. Vanaf Mirage worden Nederlandse ISAF-militairen en materieel ten behoeve van de missie ingevlogen naar Afghanistan. Nederland zet daarvoor een C-130 Hercules vrachtvliegtuig in.

Special forces
Bij een gecombineerde actie van Australische en Nederlandse Special Forces (Task Force 55) en het Afghaanse leger is zondag 30 augustus een aanzienlijke hoeveelheid materiaal voor IED’s (geïmproviseerde explosieven) opgespoord. Ook werd een grote partij munitie en wapens aangetroffen.

Bij de actie ten oosten van Tarin Kowt werd meer dan 5 ton ammoniumnitraat gevonden, een belangrijk ingrediënt voor zelfgemaakte explosieven. Deze hoeveelheid is genoeg om enkele honderden IED´s te maken. Ook werden meer dan 10.000 stuks kleinkalibermunitie, een granaatwerper met 39 granaten en een aantal automatische wapens in beslag genomen. De operatie van de militairen werd onder meer ondersteund door Nederlandse Chinook-transporthelikopters en Apache-gevechtshelikopters.
Gevechtscontacten

  • In de omgeving van Deh Rawod reed op 26 augustus een voertuig van de Task Force Uruzgan (TFU) op een IED. Hierbij raakten 4 Nederlandse militairen gewond, 3 licht en 1 middelzwaar. De laatstgenoemde militair is inmiddels voor verdere behandeling naar Nederland overgebracht, de anderen kunnen spoedig weer aan de slag bij hun eenheid.
  • Opnieuw wisten ISAF-eenheden enkele IED´s in Uruzgan op te sporen en onschadelijk te maken.
  • Militairen van de TFU losten enkele malen een waarschuwingsschot nadat bestuurders van een voertuig stoptekens negeerden.
  • F-16´s van de Nederlandse Air Task Force kwamen eenmaal in actie om ISAF-grondtroepen in het zuiden van Afghanistan te ondersteunen.

Onderzoek publieke opinie
Bij dit weekoverzicht is de Monitor Publieke Opinie van de maand augustus toegevoegd. Dit is een maandelijks onderzoek naar steun en draagvlak voor de missie in Afghanistan.

Somalië (Operatie Atalanta)
Op zondag 30 augustus heeft Hr. Ms. Evertsen, het Nederlandse vlaggenschip van EU-missie Atalanta, voor het eerst met een bevoorradingsschip uit Saoedi-Arabië, KSAS Yunbou, een bevoorrading op zee uitgevoerd.

De bevoorrading, die nodig is om de Evertsen langer op zee te houden, vond plaats in het deel van de Golf van Aden waar de Evertsen schepen beschermt tegen piraten. Ook tijdens het tanken gaat de bescherming door. Patrouillevliegtuigen houden het zeegebied in de gaten en de helikopter staat continu gereed om bij een melding van piraterij of een verdacht schip in actie te komen.

Burundi (SSR)
De kwartiermakers van het geniedetachement dat komende tijd naar Burundi wordt uitgezonden, zijn in de hoofdstad Bujumbura begonnen met hun voorbereidende werkzaamheden. De eenheid heeft z’n intrek genomen op Kamp Sambi, waar ook de hoofdmacht van het ruim 40 genisten tellende detachement de komende 2 maanden wordt gehuisvest. De militairen van de genie gaan in die periode hun kennis op het gebied van geniewerkzaamheden en infrastructuur overbrengen op hun Burundese collega’s. Daarnaast helpen ze bij de bouw van een legeringfaciliteit en ondersteunen ze de modernisering van verschillende werkzaamheden.

Nederland ondersteunt op deze manier het vergroten van de stabiliteit in een land waar tot 2004 een burgeroorlog woedde. Belangrijk speerpunt hierbij is integratie van voormalige rebellen in het reguliere leger of hun terugkeer in de burgermaatschappij.

Nationale Operaties
Defensiehelikopters zijn afgelopen week meermalen in actie gekomen voor hulpverlening en ondersteuning binnen Nederland. Vrijdagmiddag 28 augustus kwam het verzoek binnen om assistentie te verlenen bij een duinbrandbestrijding nabij Schoorl, Noord-Holland. Een Cougar transporthelikopter van het Defensie Helikopter Commando is omstreeks half vijf vanaf Vliegbasis Gilze-Rijen opgestegen richting de Schoorlse Duinen.

Op zaterdag en zondag zijn zowel de Cougar als de Chinook wederom ingezet voor meerdere water drops. De toestellen zijn voor de gelegenheid met een zogenoemde bambi-bucket uitgerust. Met deze waterzak hangend onder de helikopters kan gericht water op de brandhaard worden gegooid. Tijdens deze dagen werd er geopereerd en bijgetankt vanaf Maritiem Vliegkamp de Kooy bij Den Helder.