Timmermans op de truck

Staatssecretaris Timmermans reed vandaag mee op de vrachtwagen van Marius van der Valk. Het tweetal ontmoette elkaar voor het eerst op 9 mei tijdens de 27 uur van Europa. De vijfde stop van de 27 uur durende tocht rond voor Nederland belangrijke Europese thema’s was het truckersrestaurant in Hazeldonk.

Tijdens het gesprek daar met de truckers nodigde Van der Valk de staatssecretaris uit een keer met hem mee te rijden. “Het was heel leerzaam om de hele rit en het proces van laden en lossen van de containers van begin tot eind mee te maken", aldus Timmermans (Europese Samenwerking), die samen met Van der Valk twee containers van Dordrecht naar de terminal in de Botlek vervoerde en er eentje ophaalde.

Tijdens de rit spraken Timmermans en Van der Valk net als op 9 mei in Hazeldonk over de zogeheten ‘48-urennorm’ voor mobiele werknemers. Het Europese Parlement buigt zich deze week voor de tweede keer over de vraag of zelfstandige chauffeurs hier ook onder zouden moeten vallen. De Europese Commissie heeft voorgesteld om zelfstandigen uit te zonderen omdat het hier gaat om sociale bescherming van de mobiele werknemer. Ook heeft de Commissie voorgesteld om schijnzelfstandigheid aan te pakken zodat alleen echte zelfstandigen niet onder de regel vallen. Als zelfstandige chauffeurs wel onder de regel vallen dan kan dit nadelig uitpakken. Ook de uren voor de eigen administratie 's avonds thuis vallen er bijvoorbeeld onder. Dat betekent minder uren op de weg en dus moeilijker concurreren met grotere bedrijven. Staatssecretaris Timmermans: "De sector en de Nederlandse regering zijn het op dit punt helemaal met elkaar eens. Er zou een uitzondering moeten zijn voor zelfstandige chauffeurs."

Van der Valk en Timmermans spraken verder nog over het belang van veiligheid op de weg en de enorme ontwikkeling die de sector heeft doorgemaakt in de afgelopen decennia. Bij het instappen werden onder meer de camera's bekeken. "De speciale infrarood dode hoek camera op de truck geeft overdag en 's nachts perfect zicht", zei Timmermans bewonderend. "Dat scheelt mensenlevens".