Nederland verwacht meer inspanningen van Roemenië

Nederland verwacht meer inspanningen van Roemenië bij de hervorming van het justitiële apparaat en de bestrijding van corruptie. Die boodschap hebben minister Verhagen en staatssecretaris Timmermans in Den Haag overgebracht aan hun Roemeense collega Diaconescu.

“Ik ben blij dat mijn collega ons verzekerde dat dit ook in het belang is van de Roemenen zelf”, aldus minister Verhagen (Buitenlandse Zaken) na afloop van de besprekingen. “Er is in Roemenië op alle niveaus meer politieke wil nodig om op deze gebieden vooruitgang te boeken.”

De Europese Commissie constateerde in een rapport in het kader van het Coöperatie en Verificatiemechanisme (CVM) dat Roemenië op 16 punten verbeteringen moet doorvoeren.

Staatssecretaris Timmermans (Europese Samenwerking) heeft Nederlandse hulp aangeboden om met name het Roemeense justitiele systeem te verbeteren. Hij benadrukte het belang van tijdige actie op genoemde knelpunten: “Er is vooruitgang, maar het moet sneller. Niet alleen omdat dat belangrijk is voor de geloofwaardigheid van de Europese Unie, maar vooral omdat de Roemeense burgers de kans moeten krijgen om volop van het EU-burgerschap te profiteren”.

Verder kwamen bij de ontmoeting met de Roemeense minister de betrekkingen van Europa met de landen rond de Zwarte Zee en de oostgrens van de Europese Unie ter sprake, alsmede de sociaal-economische problemen van de Roma-populatie.