Bekostigingssanctie De Nieuwe School in Culemborg

Staatssecretaris Dijksma is overgegaan tot gedeeltelijke opschorting van de bekostiging van De Nieuwe School te Culemborg.

De Nieuwe School is een school met een vergaand vernieuwend onderwijsconcept en staat onder verscherpt toezicht van de Inspectie van het Onderwijs.

De Inspectie constateerde eerder dat de school op een aantal onderdelen niet aan de wettelijke voorwaarden voldoet. Zo wordt op De Nieuwe School een onderwijsconcept gehanteerd waarbij leerlingen volledige vrijheid hebben om hun eigen activiteiten te bepalen. Dijksma acht dit in strijd met bepalingen in de Wet op het Primair Onderwijs ten aanzien van het onderwijs dat een school behoort aan te bieden en de verplichte deelname aan het onderwijs. De Nieuwe School is eerder te kennen gegeven dat aan de wettelijke voorwaarden voldaan moet worden. De Nieuwe School gaf vervolgens aan daaraan tegemoet te willen komen. De Inspectie liet onlangs echter weten dat er door De Nieuwe School nauwelijks vooruitgang is geboekt om aan de wettelijke voorwaarden te voldoen.

De bekostigingssanctie houdt in dat de bekostiging voor materiële instandhouding wordt opgeschort. Deze gedeeltelijke opschorting van 44.000 euro geeft het bevoegd gezag de ruimte om de personeelskosten te dragen, zodat De Nieuwe School alsnog in de gelegenheid kan worden gesteld om voor 15 oktober aan de wettelijke voorwaarden te voldoen. Als dit na 15 oktober niet gebeurd is, zal staatssecretaris Dijksma zich genoodzaakt zien tot volledige opschorting of inhouding van de bekostiging over te gaan.

In sommige media is gemeld dat de bekostigingssanctie betrekking heeft op een Vrije School. Dit is niet correct, De Nieuwe School is geen Vrije School, maar een school die een vergaand vernieuwend onderwijsconcept hanteert.