Balkenende: Durven kiezen voor dynamiek

'De crisis die we nu doormaken gaat pijn doen, maar leidt ook tot dynamiek en ruimte voor vernieuwing', aldus minister-president Balkenende. Elke crisis levert 'kansen op om in de toekomst sterker te staan.'

Dat zei minister-president Balkenende bij de opening van het academisch jaar aan de Universiteit van Tilburg.

'De ernst en omvang van de huidige financieel-economisch crisis dwingt ons met een open blik te kijken naar oude zekerheden. Dat gaat niet zonder pijn, maar er zit ook een andere kant aan. Want in elke crisis is er ook positieve dynamiek'.

Onvermijdelijke keuzes maken en durven kiezen voor dynamiek zijn volgens Balkenende de kiem voor economisch herstel.

Negatieve records

Voor veel mensen is de economische teruggang nog steeds een crisis op papier. 'Maar schijn bedriegt, want ondertussen breken we het ene negatieve record na het andere', zei Balkenende.

Zo krimpt de economie in 2009 met 5%, is het aantal faillissementen in een jaar tijd verdubbeld en zijn er volgens CPB-cijfers in 2010 ruim 600.000 werklozen. Nederland zal nog jarenlang hoge begrotingstekorten en een oplopende staatsschuld hebben.

'Nu drastisch bezuinigen zou funest zijn. Dat hebben we geleerd van eerdere crises. Maar daar hangt wel een prijskaartje aan, want ook noodzakelijk keuzes moeten betaald worden'.

Toekomst

Houdbare overheidsfinanciën zijn volgens Balkenende nodig om de collectieve voorzieningen voor toekomstige generaties op peil te houden en het hoofd te bieden aan de financiële gevolgen van de vergrijzing.

'Tegen die achtergrond is het voorstel van het kabinet om de AOW-leeftijd te verhogen naar 67 jaar niet meer dan een eerste, maar noodzakelijke stap. De weg vooruit vraagt nog meer moeilijke offers.'

Bedrijven

De discussie over de rol van waarden in de economie moet volgens Balkenende ook op bedrijfsniveau tot verandering en vernieuwing leiden. 'En niet alleen in de financiële sector, want een doorgeslagen bonuscultuur en winstdenken op korte termijn komen we helaas ook elders tegen.'

Door in deze moeilijke tijd expliciet te kiezen voor duurzaamheid laten bedrijven volgens Balkenende zien de tijdsgeest goed aan te voelen.

De menselijke factor is cruciaal, aldus Balkenende. 'Bedrijven die de koers verleggen kunnen dat alleen succesvol doen als ook het menselijk kapitaal meebeweegt.'