Wijkbezoek Groningen: twee keer ‘achter de voordeur’

Bij de 'achter de voordeur' aanpak gaat het om twéé deuren: die van de bewoners en die van onszelf. Dat constateerde minister Van der Laan op 31 augustus 2009 tijdens het wijkbezoek aan de Korrewegwijk en De Hoogte in Groningen. 'Dankzij deze aanpak werken we veel beter samen.'

Die onderlinge samenwerking is een belangrijke opgave voor de betrokken partijen in deze aandachtswijken. Behalve het experiment 'achter de voordeur' doet Groningen daarom ook mee aan het experiment 'Samenhang in de wijk'. 'Het is belangrijk om dingen te koppelen', vindt ook de minister. De gemeente doet dat met woon-werk-wens gesprekken. Van der Laan: 'Als je in gesprek bent over een ingrijpende gebeurtenis in je leven, zoals een verhuizing, dan kun je, als je er toch bent, ook andere dingen aanpakken'.

Milieustewards

Ook bewoners worden bij die samenwerking betrokken. Vorig jaar konden zij tijdens een wijkstemdag hun ideeën presenteren. Alle presentaties werden langs dezelfde meetlat gelegd: vergroot het de veiligheid, verbetert het de leefbaarheid of biedt het perspectief voor jongeren? Alle wijkbewoners vanaf twaalf jaar konden stemmen. Deze methode beviel zo goed dat ook dit jaar bewonersinitiatieven op dezelfde manier worden aangewezen. Op dit moment lopen er twaalf initiatieven ter waarde van 442 duizend euro. Een aantal indieners doen hun ideeën uit de doeken. Bewoner Albert van de Berg en 'milieusteward' Wally Schepers dienden het plan in om containers te plaatsen waar bewoners hun afval naartoe kunnen brengen. Bij de containers staan 'milieustewards' om de bewoners te helpen. 'Als ze het zelf niet kunnen brengen, gaan we naar ze toe', zegt Wally. Met de hulp van negenhonderd bewoners hebben ze zo al tweeduizend kilo zwerfafval opgehaald.

Schuttingen

Ook het schuttingenproject in De Hoogte is succesvol. Werklozen en/of bijstandsgerechtigde wijkbewoners met weinig of geen werkervaring krijgen hierbij de mogelijkheid om te werken en mee te helpen aan het opknappen van de wijk. Woningcorporatie De Huismeesters heeft zeven wijkbewoners ingezet om schuttingen op te knappen. 'Het gaat om kwetsbare mensen. Sommigen hadden al moeite om een paal vast te houden', zegt projectleider Krachtwijken van de gemeente Groningen Wessel Rothstegge. 'Inmiddels volgen twee van hen een leer-werktraject bij De Huismeesters.'

Jasmijn

Tot slot bezocht Van der Laan de onlangs geopende vrouwenwerkplaats Jasmijn, onderdeel van het gelijknamige multiculturele vrouwencentrum. Dit project biedt vrouwen die zorgtaken met werk willen combineren een kans. Terwijl zij zich oriënteren op de arbeidsmarkt, worden hun kinderen in de ruimte ernaast beziggehouden met allerlei activiteiten. Het project startte met vijftien vrouwen. De minister sprak met drie van hen, allen alleenstaande moeders. 'Dit project leent zich voor export', vindt hij. 'Ook andere steden kunnen zoiets gebruiken'. 'Wat kunt u in de toekomst voor ons betekenen?', wil één van de moeders weten. 'Als er iets moet gebeuren, hoor ik dat vast op tijd', luidt het antwoord.