Werkbezoek Meatless: een lekkere en duurzame innovatie

"Een smaakvolle combinatie!", zo betitelde minister Gerda Verburg van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit het innovatieve product Meatlight. Een nieuw product waarin vlees gedeeltelijk is vervangen door granen.

Meatlight is een product van het bedrijf Meatless uit Goes, dat de minister afgelopen maandag, 31 augustus, bezocht. De minister prees het initiatief dat goed aansluit op het beleid uit de nota Duurzaam voedsel. In deze nota wordt gestreefd naar het verduurzamen van voedsel, zowel door producten als consumenten. "Wereldwijd staan we voor een enorme uitdaging om voldoende voedsel te produceren. Initiatieven als deze juich ik daarom enorm toe! Want het zorgt voor een lekkere, gezondere én duurzame verbreding van het assortiment in het supermarktschap. Ik hoop dat het experiment slaagt en dat dit een stimulans is voor andere bedrijven", aldus de minister.

Minister Verburg bezoekt een Agrimarkt-supermarkt

Verburg bezocht de productielijn die momenteel circa 800 kilo Meatless vezels per uur produceert. In 2010 komt er een tweede productielijn met een grotere capaciteit bij. Daarna bezocht de minister ook één van de vijf Agrimarkt-supermarkten waar het vleesproduct momenteel als pilot te koop is. De pilot duurt ongeveer een half jaar. In de pilot werkt de hele regionale keten nauw samen. Het doel is om meer inzicht te krijgen in wat consumenten van het product vinden. Het LEI Wageningen URdoet hiernaar onderzoek tijdens de pilotfase. Agrimarkt biedt nu, naast het gangbare vleesassortiment, magere hamburgers, magere rundersaucijzen en mager rundergehakt aan waarin 20% vlees vervangen is door granen. Hiermee wordt een vetreductie van zo'n 50% bereikt.

Naast nieuwsberichten kunt u zich ook abonneren op 'onderwerpen'. Klik daarvoor op abonneren.