‘Vliegende verrekijker’ Raven klaar voor gebruik

Dankzij de goedkeuring van de Militaire Luchtvaart Autoriteit (MLA) is de weg vrij voor de inzet van het onbemande verkenningsvliegtuig Raven. Commodore Madelein Spit, souschef Luchtsystemen van de Defensie Materieel Organisatie, ontving vandaag op de Legerplaats bij Oldebroek het typecertificaat van de ‘vliegende verrekijker’ uit handen van de MLA-directeur, generaal-majoor b.d. Peter Vorderman.

De Raven is bestemd voor de verkenningseenheden van de landmacht, het Korps Mariniers en het Korps Commandotroepen. De mini-uav (unmanned aerial vehicle) levert aanvullende informatie over de omgeving, waardoor verkenningseenheden een betere inschatting kunnen maken van de situatie. Ook civiele hulpdiensten kunnen een beroep doen op het nieuwe materiaal. In het kader van de Intensivering Civiel-Militaire Samenwerking kan het vliegtuigje bij brand of een terroristische dreiging de brandweer of politie van informatie voorzien.

Dag en nacht

Het toestel is bijna 1,5 meter lang en weegt ongeveer 2 kilo. De Raven kan zodoende binnen enkele minuten vanuit de hand gelanceerd worden. Het vliegtuigje werkt op een batterij en is in staat aanzienlijke tijd in de lucht te blijven. De Raven is te voorzien van verschillende camera’s zodat het systeem zowel bij dag als nacht kan worden gebruikt. De door het vliegtuig gemaakte beelden worden tijdens de vlucht live op het grondsysteem getoond. Een ‘remote video terminal’ geeft de commandant de mogelijkheid om de live beelden te bekijken.

Defensie sloot vorig jaar het contract voor de aanschaf van 24 uav-systemen met de Amerikaanse firma AeroVironment. De Raven moet voor het einde van dit jaar de Aladin mini-uav vervangen, die nu nog voor deze verkenningstaak wordt gebruikt. Eén systeem bestaat uit 3 vliegtuigjes en Defensie krijgt dus de beschikking over 72 Ravens. Naast de vliegtuigjes bevat ieder systeem een grondstation (laptop) voor het maken van een vluchtplan en de besturing en een antennesysteem voor de verbinding.