Samenvoeging explosieven opruimingsdiensten definitief

De uitreiking van het nieuwe mouwembleem aan het personeel symboliseert de definitieve omslag naar één Explosieven Opruimingsdienst Defensie (EOD), waarin personeel van zowel marine, landmacht, luchtmacht als marechaussee samenwerkt. Plaatsvervangend commandant, luitenant-kolonel Frans Kappen, overhandigde vandaag al het personeel in etappes het embleem op de huidige EOD-locaties Gilze-Rijen, Culemborg en Den Helder.

“Na een jarenlang voortraject starten we met een nieuwe manier van werken. Een nieuwe manier, die voor iedereen hetzelfde is”, aldus Kappen tijdens de embleemuitreiking. “De EOD heeft nu een volwaardige staf, een Kenniscentrum, een Grondgebonden en een Maritieme EOD-compagnie, een geïntegreerde school en een Logistiek Peloton. De school werkt inmiddels aan 1 opleiding.”

Riskant

In Uruzgan reikte EOD-commandant, kolonel Ben Hendriksen, tijdens een werkbezoek de mouwemblemen uit aan het eerste EOD-team dat vanuit de nieuwe organisatie is uitgezonden. Kolonel Hendriksen stelde met eigen ogen vast, dat de EOD samen met de genie en het speurhondenteam van de luchtmacht riskant, maar ontzettend waardevol werk verricht en een onmisbare schakel vormen in het Counter-IED concept. Hendriksen bezocht in Uruzgan ook het Weapon Intelligence Team, dat forensisch onderzoek doet naar geïmproviseerde explosieven, en de Counter-IED eenheid binnen de staf van het Regional Command South in Kandahar, waarin ook personeel van de EOD werkzaam is.

Kolonel Hendriksen: “Waarom nu dit bericht, terwijl we al 3 maanden bestaan? We zijn weliswaar op 3 juni opgericht, maar toen hanteerden we nog niet het volledige nieuwe model.” Afgelopen vrijdag is het personeelvullingsplan van de EOD goedgekeurd, wat een nieuwe bedrijfsvoering mogelijk maakt. Wel blijft de EOD tot de oplevering van de nieuwbouw in Soesterberg verspreid over de 3 locaties.