NY400 week presents: opening New Amsterdam Village in New York op 4 september

New Amsterdam Village in hartje New York is van 4 tot en met 14 september de plaats waar traditie én innovatie in de agrarische productie en handel centraal staan. Het Hollandse dorp bestaat natuurlijk uit een molen, 12 traditionele grachtenpanden met winkels met oerhollandse producten, maar ook de innovatieve modeltuinbouwkas. New Amsterdam Village wordt geopend door de Nederlandse ambassadeur Reneé Jones-Bos.

New Amsterdam Village staat gedurende de hele week 'New York 400' in Bowling Green Park. De grachtenpanden met de winkels laten typisch Nederlandse producten zien; van klompenmaken en glasblazer tot poffertjes, bloemen, bollen en kaas. Zij symboliseren de traditie. Daarnaast staat de modelkas van de innovatieve Nederlandse tuinbouwsector. Deze modelkas laat zien dat je op een duurzame wijze groenten- en bloemen kunt telen maar ook energie kan leveren. Een model van de elektriciteitsproducerende kas is te bezichtigen in de kas.

Voorafgaand aan de opening organiseert het ministerie van LNV een seminar 'Innovation through Tradition: Feeding and Greening New York in the Future'. Sprekers op het seminar gaan in op duurzame agrarische productie in Nederland en de VS en de vergroening en duurzame voedselvoorziening van de stad New York.

In 1609 voer het Nederlandse VOC-schip de Halve Maen de rivier de Hudson op. Daar verrees later de kolonie Nieuw Nederland en de handelspost Nieuw Amsterdam, het huidige New York. Met NY400 vieren we 400 jaar geschiedenis en gedeelde waarden: vrijheid, verdraagzaamheid en gelijke kansen. Nederland en de VS zijn ook belangrijke handelspartners van elkaar. De Verenigde Staten zijn de belangrijkste exportbestemming voor agrarische producten buiten de EU met in 2008 een exportwaarde van € 1,8 miljard.

logo NY400

Naast persberichten kunt u zich ook abonneren op 'onderwerpen'. Klik daarvoor op abonneren.