Minister Eurlings opent academisch jaar bij de TU Delft

Minister Eurlings heeft op 31 augustus het academisch jaar bij de TU Delft geopend. Hij sprak daar over 'vertrouwen op eigen kracht'. Lees hier de toespraak van de minister.

Op 31 augustus opende minister Eurlings het collegejaar bij de TU Delft. Hij sprak over 'vertrouwen op eigen kracht'. Het lijkt soms wel alsof zich een zeker pessimisme van ons heeft meester gemaakt. Niet alleen in deze crisisperiode, maar breder. We zijn bang het onderspit te delven in deze tijd van globalisering. We menen dat Nederland is vastgelopen in procedures. En we hebben het beeld dat Nederland is weggezakt als luchtvaartland. Vaak lijken de cijfers dat negativisme nog te staven ook. Maar wie wat dieper graaft, ziet een andere werkelijkheid. Een land dat stijgt naar de vijfde plaats van 's werelds grootste exporteurs. Een land dat een omslag maakt naar sneller en beter besluiten. En een land dat in luchtvaartinnovatie toonaangevend is. Daarom moeten we niet navelstaren en ons terugtrekken achter de dijken. Maar durven. Van 'bang' naar 'lef' en 'actie'.

Eén van de krachten waar het ministerie van Verkeer en Waterstaat (VenW) op vertrouwt is de kennis van onder andere de TU Delft. Daarom heeft VenW, bij monde van secretaris-generaal Wim Kuijken, vooraf aan de opening een convenant gesloten met de TU Delft om nog intensiever met elkaar samen te werken en van elkaar te leren.