Koenders spreekt UNDP-baas Helen Clark

Minister Koenders sprak vandaag uitgebreid met Helen Clark, die sinds dit voorjaar aan het roer staat van de grootste VN ontwikkelingsorganisatie UNDP. De minister gaf aan dat de financiële crisis ook kansen biedt. Zo worden multilaterale instellingen ook via een Nederlandse scorekaart gedwongen om meer samen te werken.

Clark prees in het gesprek de moderniseringsagenda van Koenders en de kritische rol die Nederland speelt als één van de belangrijkste partners van het UNDP. In de aanloop naar de G20 conferentie in Pittsburg organiseert Nederland samen met het UNDP een evenement in New York over de gevolgen die de financiële crisis heeft voor de positie van ontwikkelingslanden.

Koenders en Clark spraken ook over het belang van het integreren van klimaat in ontwikkelingsprogramma’s en dat het financieren van aanpassing aan de gevolgen van klimaatverandering niet ten koste mag gaan van de Millennium Ontwikkelingsdoelen. Daarnaast werd gesproken over de rol van de VN bij conflictpreventie en wederopbouw in Sudan en Congo.