Geen parallelle samenleving met eigen rechtssysteem

Het kabinet wil er geen misverstand over laten bestaan dat bepaalde elementen en interpretaties van de sharia haaks staan op de kernwaarden van onze democratische rechtsstaat. Strafbare gedragingen worden vervolgd en in voorkomende gevallen kunnen rechtspersonen worden ontbonden of verboden verklaard.

Het kabinet wil geen parallelle samenlevingen waar mensen het recht in eigen hand nemen of een eigen rechtssysteem hanteren. Dit schrijft minister Hirsch Ballin in een brief aan de Tweede Kamer, mede namens minister Van der Laan voor Wonen, Wijken en Integratie.

Een vorm van geschillenbeslechting over geloofskwesties of passend gedrag van moslims in bepaalde situaties waaraan betrokkenen zich vrijwillig onderwerpen, hoeft niet in strijd met onze openbare orde te zijn. ‘Tegen dwang, ongeoorloofde druk of machtsmisbruik zal ik krachtig optreden’, aldus minister Hirsch Ballin.

Ook schrijft Hirsch Ballin dat in Nederland geen polygame huwelijken kunnen worden gesloten met een juridisch bindend karakter, noch scheidingen op grond van de sharia worden uitgesproken die enig rechtsgevolg hebben. Naar de mogelijkheden om de strafbaarstelling van polygamie uit te breiden wordt nader onderzoek gedaan.