Duurzame lintjes

Speech minister Cramer bij het uitreiken van de Duurzame lintjes, 1 september 2009.

En dan nu het moment om de Duurzame Lintjes uit de te delen. Ik heb al uitvoerig gesproken dus zal direct overgaan tot het noemen van de personen die ik een linte mag opspelden.

Peter Bakker
Zoals u weet is Texel al jaren in Nederland een voorbeeld waar de waarden Rust, Ruimte, Duurzaamheid en Natuur in natuurlijk evenwicht zijn. Dat is onder andere één van de verdiensten van Peter Bakker. Zijn naam wordt meestal in één adem meegenomen met Stichting Duurzaam Texel, duurzame mobiliteit, energiebesparing, windenergie. Enfin, een eindeloze lijst. Op Texel zijn mede door zijn inspanningen meerdere (voorbeeld) duurzame projecten gerealiseerd.

Yolanda Coolen
Volgens het juryrapport, "een zeer bevlogen dame die al jaren campagne voert om mensen te waarschuwen tegen de gevaren van Kwik in spaarlampen (en andere artikelen). Als alternatief stelt zij LED-verlichting, een veel duurzamere vorm van verlichting. Het gebruik van LED-verlichting draagt bij aan een grote hoeveelheid energiebesparing en is hierdoor van cruciaal belang voor een duurzamere samenleving." U weet dat ik vorige week de aftrap verzorgde van de LED-campagne 'Wat Led je?', dus Yolanda we voeren dezelfde strijd. Met de kanttekening dat we die spaarlampen nog wel even nodig hebben tot we helemaal over kunnen gaan op ledlampen.

Henry Mentink
Henry heeft in de jaren '90 op een gezonde en mensvriendelijke wijze een deelauto-organisatie opgezet met nu ruim 140 auto's en 2000 leden. Wheels4all is een non-profit organisatie, met veel ruimte voor eigen initiatief en inbreng van de leden. Milieu staat hoog in het vaandel. Volgens het rapport is Henry dé pionier op het gebied van duurzame transportvormen.

Arie van den Brand
Arie kenmerkt zich als een fervent strijder voor duurzaamheid in algemene zin, maar voor de biologische landbouw in het bijzonder. Zijn gedrevenheid gaat gepaard met veel gevoel voor humor - wat ik zelf ook heb ervaren - en een geheel eigen wijze van opereren. Hij was actief voor Westelijke Land- en Tuinbouw Organisatie (LTO Noord); directeur van de Stichting In Natura, de overkoepelende organisatie op het gebied van agrarisch natuur- en landschapsbeheer; lid van de Tweede Kamer voor Groen Links; is al vele jaren voorzitter van Biologica, de brancheorganisatie voor de biologische landbouw; lid van de Stuurgroep van het (internationale) Sustainable Food Laboratorium en lid van de 'Club van Brugge', een internationale 'denktank' omtrent duurzame landbouw.

Mevrouw Irene van Lippe-Biesterfeld
Mevr. Van Lippe heeft een zeer belangrijke dimensie toegevoegd aan het maatschappelijk debat over duurzaamheid. In haar publicaties, lezingen en mediaoptredens heeft ze er steeds op gewezen dat het bij duurzaamheid om meer gaat dan om technologische oplossingen en regelgeving alleen. Zij benadrukt, ook vandaag, dat er tevens een verandering in wereldbeeld nodig is, waardoor we ons als mens niet langer als gescheiden maar als deel van de natuur gaan zien. Vorig jaar maart organiseerde het door haar opgerichte NatuurCollege in Den Haag een congres over de binnenkant van duurzaamheid dat zeer invloedrijk bleek. Het mondde o.a. uit in nog steeds voorgaande rondetafelgesprekken voor bedrijfsleven, wetenschap en NGO's over de binnenkant van duurzaamheid.