Kamervragen Bouwmeester over de verkoop van drank via internet

De Voorzitter van de Tweede Kamer
der Staten-Generaal
Postbus 20018
2500 EA DEN HAAG

VGP-K-U-2948413

31 augustus
Betreft Kamervragen

Geachte voorzitter,

Hierbij zend ik u de antwoorden op de vragen van het Kamerlid Bouwmeester (PvdA) over de verkoop van drank via internet (2009Z14469).

Hoogachtend,
de Minister van Volksgezondheid,
Welzijn en Sport,

dr. A. Klink


Antwoorden op kamervragen van het Kamerlid Bouwmeester over de verkoop van drank via internet (2009Z14469)

1.
Hoe beoordeelt u de situatie dat zwakalcoholische drank via internet te koop is zonder dat er door de verkoper gecontroleerd wordt op leeftijd?

1.
Deze situatie is niet in strijd met de Drank- en Horecawet. Artikel 20 van de wet stelt dat de leeftijd moet worden vastgesteld ten tijde van het verstrekken van zwak-alcoholhoudende drank, niet ten tijde van het bestellen ervan.

Artikel 19, tweede lid, van de Drank- en Horecawet heeft betrekking op de verkoop van zwak-alcoholhoudende drank op bestelling. In dit artikel staat dat
het doen van bestellingen voor zwak-alcoholhoudende drank, alsmede het (doen) afleveren op bestelling aan huizen van particulieren van zwak-alcoholhoudende drank is toegestaan, mits dit gebeurt vanuit bepaalde, in de wet aangewezen ruimten. De wijze waarop de bestelling van zwak-alcoholhoudende drank plaatsvindt, of dat nu via internet, via de telefoon of anderszins gebeurt,
is derhalve niet relevant.

Wel is degene die vanuit een zodanige ruimte zwak-alcoholhoudende drank verstrekt, gehouden aan de regels van artikel 20 van de Drank- en Horecawet.
Op grond daarvan is de verstrekker verplicht bij de aflevering van zwak-alcoholhoudende drank de leeftijd van de ontvanger te controleren.

2.
Bent u met ons van mening dat bij aankoop van alcohol altijd een controle op leeftijd moet worden gevoerd? Zo nee, waarom niet? Zo ja, welke stappen gaat
u ondernemen om een leeftijdscheck bij aankoop van alcohol per internet in te voeren?

2.
Nee, die mening ben ik niet toegedaan, aangezien de wet bepaalt dat de leeftijd moet worden vastgesteld ten tijde van het verstrekken van zwak-alcoholhoudende drank, niet ten tijde van de aankoop.

Alvorens de zwak-alcoholhoudende drank aan de ontvanger wordt overhandigd, moet de leeftijd worden geverifieerd, als het een persoon betreft die niet onmiskenbaar de vereiste leeftijd heeft bereikt. Pas als deze controle achterwege blijft, is er sprake van een overtreding van artikel 20 van de Drank- en Horecawet.

Op dit moment is niet duidelijk of, en zo ja, in welke mate er sprake is van dergelijke overtredingen. Er is nog geen onderzoek bekend naar de naleving van de leeftijdsgrenzen bij verkoop van alcoholhoudende drank via internet.

Mocht uit onderzoek blijken dat er in de praktijk onvoldoende aandacht wordt besteed aan de controle van leeftijdsgrenzen bij de verkoop van alcoholhoudende drank via internet, dan zal ik in overleg treden met mijn ambtgenoot van Justitie om in een breder kader te bezien of het mogelijk is extra maatregelen te nemen op het gebied van het verkopen en afleveren van leeftijdsgebonden producten via internet. Wel dient daarbij de kanttekening te worden gemaakt dat de verkoop via internet in algemene zin moeilijker te controleren valt, omdat er in de meeste gevallen geen fysieke controle mogelijk is.

3.
Op welke manier kan de handhaving van de leeftijdsgrens bij aankoop van alcohol per internet op een actieve en effectief worden gevoerd?

3.
De Drank- en Horecawet kent geen verplichting om te controleren op leeftijd ten tijde van de aankoop van zwak-alcoholhoudende drank. Als er sprake is van een persoon die niet onmiskenbaar de vereiste leeftijd heeft bereikt en als de leeftijd van deze persoon wordt gecontroleerd ten tijde van het verstrekken van de zwak-alcoholhoudende drank, is daar ook geen noodzaak toe.

4.
Heeft u inzicht in de omvang van aankoop van alcohol (in het algemeen) per internet?

4.
Nee. Over de omvang van de verkoop van zwak-alcoholhoudende drank via internet bestaan geen officiële gegevens.