Bussemaker in debat over nieuwe vorm vrouwenopvang

In vrouwenopvang 'het Oranje Huis' zitten slachtoffers van huiselijk geweld niet op een geheime plek, maar wel veilig. Staatssecretaris Bussemaker debatteert vanmiddag in Alkmaar over deze nieuwe vorm van crisisopvang.

Vrouw zit op de grond in keuken met de handen voor haar gezicht.

Het Oranje Huis biedt een nieuwe benadering van de opvang van vrouwen die lijden onder huiselijk geweld. Het is een zichtbare en herkenbare locatie waar opvang en ambulante hulp bij huiselijk geweld worden aangeboden.

Uit taboesfeer

Tot voor kort bevonden de meeste opvanghuizen zich op geheime locaties. Met de zichtbaarheid wil het Oranje Huis huiselijk geweld uit de taboesfeer halen. De laagdrempeligheid moet het bovendien mogelijk maken om huiselijk geweld al in een vroeg stadium aan te pakken. Voor zeer ernstig bedreigde vrouwen blijven er opvanghuizen op geheime adressen.

Kansen en dilemma’s

Vanmiddag debatteert staatssecretaris Bussemaker met de Alkmaarse wethouder Van Veen en vertegenwoordigers van slachtofferorganisaties over het nieuwe opvangconcept. Wat zijn de voor- en nadelen, de kansen en dilemma’s voor de vrouwen, hun omgeving en de wijk? Verder neemt Bussemaker het eerste exemplaar in ontvangst van de publicatie ‘Crisisopvang in het Oranje Huis. Beschrijving van de methodiek’.

Subsidie

Het ministerie van VWS subsidieert het project ‘Oranje huis’ van 2008 tot medio 2011 met ruim euro 500.000,-- .