Bijleveld roept op tot werken volgens NORA

NORA 3.0 katern Strategie

Staatssecretaris Bijleveld roept medeoverheden in een brief op om bij de inrichting van hun informatiehuishouding de Nederlandse Overheids Referentie Architectuur (NORA) te gebruiken. De nieuwste versie van NORA, 3.0, is specifiek gericht op bestuurders van overheidsorganisaties.

Bijleveld geeft met de oproep gehoor aan het advies dat het College Standaardisatie onlangs uitbracht. Het College Standaardisatie adviseert om NORA 3.0 vast te stellen als interoperabiliteitsraamwerk. Dit raamwerk beloofde staatssecretaris Heemskerk van Economische Zaken eerder in het actieplan Nederland Open in Verbinding.

In de brief benadrukt Bijleveld het belang van de overheidsbrede architectuur afspraken die in NORA 3.0 zijn vastgelegd. ,,Dit document is onmisbaar voor samenhangende dienstverlening naar burgers en bedrijven. Een informatiehuishouding die vanuit architectuur is ontwikkeld, is minder leveranciersafhankelijk en flexibeler,’’ aldus de staatssecretaris.

Vanuit Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties zijn de laatste jaren veel initiatieven gekomen onder de noemer van e-overheid, zoals DigiD, het burgerservicenummer en het stelsel van basisregistraties. De NORA plaatst al deze onderdelen in onderlinge samenhang en geeft daarmee ook een kader voor toekomstige ontwikkelingen.