10 bedrijfsnetwerken biologische landbouw van start

Op 1 september gaan er opnieuw 10 bedrijfsnetwerken van start in de biologische landbouwsector, een follow-up van de activiteiten in 2006-2007. Het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) financiert deze netwerken met 900.000 euro als onderdeel van Bioconnect, het kennisnetwerk voor de biologische landbouw. De bedrijfsnetwerken zijn, als onderdeel van Bioconnect, vraaggestuurd ingericht. De biologische landbouwsector bepaalt de ambities van de netwerken en daarmee de thema's die behandeld worden. In de bedrijfsnetwerken nemen ruim 500 biologische ondernemers deel.

De 10 bedrijfsnetwerken zijn thematisch verdeeld over de verschillende subsectoren binnen de biologische landbouw. Ieder bedrijfsnetwerk kent zijn eigen aanpak en zijn eigen ambities. De begeleiding van de verschillende netwerken is in handen van de volgende uitvoerders: DLV Plant, DLV Rundvee Advies,het Louis Bolk Instituut, ZLTO en Hessel Marketing & Communicatie. In Bioconnect is de afgelopen jaren succesvol geëxperimenteerd met de vraaggestuurde aanpak van onderzoek en kennisverspreiding.

Een bedrijfsnetwerk houdt ontwikkelingen in het vizier, behandelt vragen uit de markt en volgt de ambitieagenda die door de sector is opgesteld. De focus ligt op ecologische én economische duurzaamheid. Tijdens bijeenkomsten die op verschillende manieren zijn opgezet, worden onderwerpen behandeld die door de deelnemers zelf zijn benoemd op basis van de ambitieagenda. De bedrijfsnetwerken hebben daarmee de rol van 'aanjager' op het gebied van innovatie, kennisoverdracht en uitwisseling van best practices. En ze zijn een inspiratiebron bij het bepalen van de onderzoeksagenda. De horizon van de biologische ondernemers is breed: er wordt informatie uitgewisseld met het onderwijs en met collega's uit de gangbare landbouw.

De bedrijfsnetwerken die in de periode 2007-2008 hebben gelopen, zijn een groot succes geweest: doordat de sector zelf nauw betrokken is geweest bij de aansturing, sloten de netwerken goed aan bij de behoefte van de sector. Onderwerpen die in die periode bestudeerd en bediscussieerd zijn, zijn bijvoorbeeld ploegloze landbouw en mechanische onkruidbeheersing. Maar ook de kostprijsbeheersing in de geitenhouderij en 100% antibioticavrij produceren in de melkveehouderij. Dit resulteerde in het grote aantal van 500 deelnemers, van wie een groot aantal belangstelling heeft om ook nu weer actief mee te doen.

De activiteiten van de bedrijfsnetwerken komen op www.biokennis.nl te staan.
Voor meer informatie over Bioconnect, zie www.bioconnect.nl.

Naast nieuwsberichten kunt u zich ook abonneren op 'onderwerpen'. Klik daarvoor op abonneren.