Elisabeth Willeboordse wint judozilver op WK

Defensietopsporter Elisabeth Willeboordse heeft op het WK judo zilver behaald in de gewichtsklasse tot 63 kilo. Luitenant-ter-zee Willeboordse kwam tot haar knappe prestatie ondanks een voortdurend uit de kom schietende vinger. Tijdens de finale, afgelopen vrijdag in de Rotterdamse Ahoy, moest ze alleen in de Japanse Yoshie Ueno haar meerdere erkennen.

Aangemoedigd door staatssecretaris Jack de Vries en mariniers van ‘haar’ Rotterdamse Van Ghentkazerne trad Elisabeth vrijdag aan voor de eerste ronde tegen Munkhzaya Tsedevsuren uit Mongolië. Willeboordse, die vorig jaar nog brons behaalde op de Olympische Spelen, wist de Mongoolse Tsedevsuren in de slotseconden in een houdgreep te nemen.

Uit de kom

Na haar openingswedstrijd kwam Elisabeth Willeboordse echt goed op stoom. Achtereenvolgens werden de Australische Koenig, de Israëlische Schlesinger en in de halve finale de Sloveense Zolnir aan de kant gezet. Laatstgenoemde partij wist ze zelfs te winnen met een rechterringvinger die voortdurend uit de kom schoot. Willeboordse: “Ik denk dat ik hem wel 10 keer terug heb moeten duwen”.

Het WK judo 2009 begon op 26 augustus en eindigt vandaag. Aan het sportevenement in de Rotterdamse Ahoy hebben 660 judoka’s uit 105 landen meegedaan. De Defensietopsporters Deborah Gravenstijn en Guillaume Elmont verloren beiden hun eerste partij. Defensiecollega Mark Huizinga voorzag het WK dagelijks voor de NOS van tv-commentaar.