Koenders: Nederlands overlegmodel voorbeeld voor ontwikkelingslanden

“Ontwikkelingslanden kunnen veel leren van instellingen als de Nederlandse Sociaal-Economische Raad (SER).” Dat zei minister Koenders (ontwikkelingssamenwerking) vanavond bij de uitreiking van de eerste certificaten voor de SER Summer School in Noordwijk. “De SER bevordert maatschappelijke consensus over gevoelige sociaal-economische onderwerpen en geeft belangrijke adviezen aan politici en beleidsmakers.”

In zijn toespraak voor een groep van 63 studenten uit de hele wereld benadrukte Koenders het belang van samenwerking bij het vinden van een uitweg in de huidige financieel-economische crisis. Daarvoor hebben we werkgevers, werknemers, aandeel- en toezichthouders nodig. En daarom steunt Nederland niet alleen arbeids- en vakbondsrechten in ontwikkelingslanden, maar werken we ook samen met het bedrijfsleven om armoede te bestrijden en millenniumdoelen te realiseren.

De summer school is een initiatief van SER-voorzitter Alexander Rinnooy Kan en wordt financieel ondersteund door het ministerie van Buitenlandse Zaken. Het doel van de school is om studenten uit de hele wereld kennis en ervaring uit te laten wisselen over thema’s als economische groei en verdeling, arbeidsrechten en werkgelegenheid.