Verkiezingen Afghanistan belangrijke stap

Minister-president Balkenende noemt de verkiezingen in Afghanistan 'een belangrijke stap'. Hij heeft 'waardering voor al degenen die gebruik hebben gemaakt van hun democratische recht'.

Dit zei minister-president Balkenende na afloop van de ministerraad.

Op 20 augustus 2009 vonden in Afghanistan verkiezingen plaats voor een president en een provinciale raad. De organisatie van de verkiezingen lag volledig in Afghaanse handen.

De verkiezingen zijn volgens Balkenende 'een belangrijke stap in dit land dat zoveel moeilijkheden heeft gehad en nog heeft'.

Minister-president Balkenende sprak zijn waardering uit voor degene die de verkiezingen hebben mogelijk gemaakt.

'En dat gebeurt dan in een land waarin sprake is van bedreiging, de Taliban die doorgaat met het proberen het proces in het honderd te laten lopen, met geweld proberen mensen te weerhouden om gebruik te maken van zaken van democratisch recht. '

Ook minister Verhagen (BZ) noemde de verkiezingen een belangrijke stap voor de democratisch ontwikkeling van Afghanistan. Hij is 'zeer onder de indruk van de prestatie die de Afghanen hier hebben geleverd'.

Hij benadrukt dat het vertrouwen van de Afghaanse bevolking in de uitslag de belangrijkste graadmeter voor succes zal zijn.

De verkiezingen zijn de tweede presidentiële verkiezingen sinds in 2001 het Taliban-regime werd verjaagd.