Persconferentie na ministerraad van 21 augustus 2009

Minister-president Balkenende gaat in de persconferentie na afloop van de ministerraad in op de begrotingsbesprekingen van het kabinet, de discussie rondom de Westerschelde en de presidentsverkiezingen in Afghanistan.

BALKENENDE:
Goedemiddag. We hebben vandaag een wat korte ministerraad gehad. Daarvoor hadden we nog een zeshoek en u kunt zich voorstellen dat we in deze tijd van het werken aan de Miljoenennota, de begrotingshoofdstukken ook regelmatig overleg hebben in zeshoekverband. Ik heb vorige week al iets gezegd over het karakter van de economische ontwikkeling. Toen hebben we stilgestaan ook bij het meerjarig karakter.

We zitten nu middenin de besprekingen over de uitgaven maar u weet dat het grootste gedeelte van de uitgaven al in het voorjaar wordt besproken. We hebben nu te maken met het koopkrachtbeeld en het lastenbeeld. Dat zijn allemaal zaken die deze week en volgende week aan de orde zijn. Daar gaan we mee door. Komende dinsdag gaan we door met onze begrotingsraden en we hopen dan alles volgende week vrijdag te kunnen finaliseren. Dat wat betreft de financieel-economische ontwikkelingen en voorbereiding voor datgene wat wij zullen presenteren op Prinsjesdag.

Tweede onderwerp dat ik zou willen noemen, daar hebben we vandaag ook bij stilgestaan, dat is de discussie rondom de Westerschelde. En ik hecht eraan, ook om op deze plaats nog maar eens aan te geven dat ik alle begrip heb voor de gevoelens die in Vlaanderen leven. Het gaat om grote belangen voor de haven van Antwerpen. Het gaat om economische belangen van Antwerpen maar ook breder van Vlaanderen zelf. Ik hecht er ook aan te onderstrepen hoe zeer wij hechten aan de goede politieke contacten met Vlaanderen. Ik heb uitstekende contacten met mijn ambtsgenoot Kris Peeters. Ik heb contact met hem gehad voor de uitspraak van de Raad van State en ook daarna hebben wij contact met elkaar.

We zitten nu in een fase dat wij met elkaar onder ogen zien hoe we tot oplossingen kunnen komen, want er zal worden uitgediept. Dat hebben we ook afgesproken. Dat is ook neergelegd in een van de Scheldeverdragen en daar vindt op het ogenblik druk overleg over plaats hoe we dat op de beste manier kunnen realiseren. Kortom, wij hebben alle begrip voor de positie van Vlaanderen. Wij zullen onze afspraken nakomen. Alleen waardoor is de zaak tot nu toe nu op een belemmering gekomen, dat hing samen met het feit dat enkele organisaties een bezwaar hebben ingediend bij de Raad van State. De Raad van State heeft voorlopig opschortende werking gegeven aan datgeen wat anders al gerealiseerd had kunnen worden. Kortom, wij staan voor een aantal juridische vragen. Daar zijn we druk mee bezig binnen het kabinet en zodra daar meer over te melden valt dan zult u dat uiteraard vernemen.

Dan een laatste punt dat ik zou willen noemen. Dat zijn de verkiezingen in Afghanistan gisteren. Belangrijke ontwikkelingen binnen deze jonge democratie. Op deze plaats ook graag de waardering voor degenen die de verkiezingen hebben mogelijk gemaakt en dat gebeurt dan in een land waarin sprake is van bedreiging. De Taliban die doorgaan met het proberen het proces in het honderd te laten lopen, met geweld proberen mensen te weerhouden om gebruik te maken van hun democratisch recht.

Op deze plaats past ook waardering voor al diegenen die gebruik hebben gemaakt van democratisch recht gisteren. Het is natuurlijk nu afwachten wat de uitslag zal zijn. Er is wel gesproken over een aantal onregelmatigheden. Er is een onafhankelijke kiescommissie in Afghanistan. Die zal zich hier uiteraard over gaan buigen. Maar niettemin is dit ook weer een belangrijke stap in dit land dat zoveel moeilijkheden heeft gehad en nog heeft. En waarom gaat het eigenlijk? Het gaat in Afghanistan om een ontwikkeling in de richting van vrede, van veiligheid en van stabiliteit en wat dat betreft merk ik ook dat vanuit de Verenigde Naties, vanuit de NAVO, ook vanuit Europa, er ook positieve signalen zijn over de verkiezingen die gisteren hebben plaatsgevonden. Daarover hebben we ook vandaag met elkaar gesproken in het kabinet en wij wachten uiteraard de verdere ontwikkelingen rondom de verkiezingsuitslag af.