Reactie ministerie van Justitie naar aanleiding uitzending Netwerk 18 augustus

Het ministerie van Justitie heeft kennis genomen van het voorgenomen vertrek van de directeur van vereniging Wereldkinderen, mevrouw Hut. Het ministerie distantieert zich nadrukkelijk van de suggestie dat er sprake is geweest van intimidatie.

De vermoedens van misstanden in landen als China, India en Haïti hebben de afgelopen jaren geleid tot voortdurende waakzaamheid, het kritisch volgen van adoptie en een intensivering van de samenwerking met de diverse adoptielanden. De Tweede Kamer is daarover met regelmaat geïnformeerd.

Het ministerie van Justitie is bekend met de geruchten over steekpenningen in Haïti. Daarover is gesproken met de Haïtiaanse autoriteiten. Vooralsnog zijn er geen concrete aanwijzingen of bewijzen dat steekpenningen zijn betaald door Nederlandse adoptieorganisaties.

Mevrouw Hut heeft ambtenaren van het ministerie van Justitie gemeld dat zij undercoveronderzoek wilde verrichten in China. Het ministerie van Justitie heeft aangegeven dat het niet acceptabel is dat een vergunninghouder, met wie het ministerie een rechtstreekse, officiële samenwerkingsrelatie onderhoudt, een dergelijk undercoveronderzoek in het buitenland verricht. Nederland spreekt landen waarmee een verdragsrelatie bestaat aan in het interlandelijk verkeer. Een particulier undercoveronderzoek verdraagt zich daar niet mee. Het zou onbedoelde en ongewenste gevolgen kunnen hebben voor de samenwerking met China, in de eerste plaats op het terrein van adoptie, maar ook ten aanzien van andere betrekkingen. Het verrichten van undercoveronderzoek door een vergunninghouder kan uiteindelijk aanleiding geven tot het intrekken van een vergunning.