Laagopgeleide jongeren somber over kansen op arbeidsmarkt

Laagopgeleide jongeren verwachten dat ze voorlopig geen kans maken op werk. Bijna tweederde van hen vreest dat beter opgeleide jongeren ‘hun vacatures’ gaan vervullen.

Dit blijkt uit een onderzoek naar de perceptie van jeugdwerkloosheid onder jongeren van 15 tot en met 22 jaar in opdracht van minister Rouvoet.

Weggedrukt

De vrees om weggedrukt te worden op de arbeidsmarkt leeft vooral onder middelbare scholieren en laagopgeleide jongeren. Hoger opgeleide jongeren verwachten dat er altijd wel vraag blijft naar laaggekwalificeerde arbeidskrachten. Tweederde van de jongeren denkt dat er door de economische omstandigheden minder vacatures voor jongeren zijn.

Extra kwetsbare jongeren

Het kabinet is zich bewust van de precaire positie van extra kwetsbare jongeren in tijden van crisis. Extra kwetsbare jongeren zijn bijvoorbeeld laagopgeleide jongeren en jongeren die met de jeugdzorg te maken hebben gehad. Jaarlijks gaat het om ongeveer 30.000 extra kwetsbare nieuwkomers op de arbeidsmarkt. Rouvoet: “We hebben 40 miljoen euro gereserveerd om deze moeilijker bemiddelbare jongeren aan een baan te helpen. Het ministerie van Jeugd en Gezin heeft dit geld in het Actieplan Jeugdwerkloosheid gestopt.”

Verder studeren

Het onderzoek van Jeugd en Gezin is een vervolg op een peiling afgelopen lente. Vergeleken met een half jaar geleden zijn jongeren een stuk somberder geworden over de vraag of ze een baan kunnen vinden die aansluit bij hun opleidingsniveau en opleidingsrichting. Bijna 80% van de jongeren die dit jaar hun eindexamen gehaald hebben, geeft aan verder te gaan leren of studeren.

Meer uitkomsten leest u in het persbericht en het onderzoeksrapport.