Chinook transporteert verkiezingsmateriaal

Nederlandse Chinook transporthelikopters worden ingezet ter ondersteuning van de verkiezingen in Afghanistan op 20 augustus. Vanuit Tarin Kowt is stemmateriaal vervoerd naar de vooruitgeschoven bases Anaconda en Cobra in Uruzgan.

De ‘verkiezingsluchtbrug’ bevat 6 pallets met stembussen, stemhokjes, tafels, stoelen en verzegelde dozen met verkiezingsmateriaal. De dozen werden begeleid door 2 Afghaanse vertegenwoordigers van de onafhankelijke verkiezingscommissie.

Paraat
Tijdens de verkiezingen aanstaande donderdag staan de Chinooks stand-by om eventueel extra ondersteuning te leveren. Na de verkiezingen worden de helikopters weer ingezet om het materiaal vanaf de bases op te halen.

De 3 Chinook transporthelikopters op Kandahar Airfield maken deel uit van de Air Task Force. De inzet van luchtsteun in Afghanistan is van essentieel belang. Niet alleen omdat het bergachtige landschap transport over de grond bemoeilijkt, maar ook door het gevaar dat wordt veroorzaakt door de aanwezigheid van geïmproviseerde explosieven en oude landmijnen.