Persconferentie na ministerraad van 14 augustus 2009

Minister-president Balkenende ging in de persconferentie na afloop van de eerste ministerraad na het reces in op de ontwikkelingen in de economische situatie van Nederland. Hij sprak over 'pittige tijden, zwaar economisch weer'.

Minister-president Balkenende:

Dames en heren, goedemiddag. Het is goed u weer te zien. Ik hoop voor zover van toepassing dat u allen een goede vakantie heeft gehad, een aantal rustigere weken. Maar inmiddels is het werk hier weer begonnen. Het kabinet is weer gestart met alle besprekingen. De Kamer zal over enkele weken gaan beginnen. En u hebt natuurlijk deze week gemerkt dat we al zijn begonnen met de zeshoeken en met de begrotingsraad. En dat gaat ook de komende paar weken zo door.

Vandaag dan de eerste reguliere ministerraad, stilstaan bij een tal van zaken. Zaken die te maken hebben met internationale contacten, uiteraard hebben we ook nog stilgestaan bij het hele proces nu voor de komende weken met alle besprekingen die we hebben te doen. En het is natuurlijk ook zo dat we nu midden in een tijd zitten dat het de economie zwaar tegenzit.

Vorig jaar heb ik aangegeven, we krijgen te maken met zwaar in de economie. En dat zien we dus op het ogenblik ook. Er is sprake van een krimp van de economie. We moeten rekening houden met de mogelijkheid dat aan het eind van de kabinetsperiode de economie kleiner is dan aan het begin. Dat is toch een ongekende ontwikkeling.

Dat is niet iets dat zich alleen in Nederland aftekent, we hebben te maken met een mondiale crisis. Maar het geeft wel de ernst van de situatie aan. En dat zal ons gaan raken op tal van manieren. In de eerste plaats zullen we gaan zien de komende maanden dat de werkloosheid fors gaat toenemen, en dan denk ik natuurlijk in de eerste plaats aan de mensen die dat zal gaan treffen. En dat gaat mensen treffen die werkloos worden, families. Dat is een punt van grote zorg. Natuurlijk kun je dan praten over de verschillende getallen die de ronde doen op het ogenblik, maar dat hij toeneemt dat staat vast.

We zullen ook zien dat de overheidsfinanciën onder druk komen te staan op de langere termijn. Die inzichten krijgen we nu ook, dat met de crisis die we nu meemaken we rekening hebben te houden dat de effecten langere tijd zich zullen gaan doorzetten. En dan praten we over de staatsschuldontwikkeling, maar ook over de saldo-ontwikkeling die noopt tot actie. Dat is wat de komende weken ook op de agenda staat. Economisch zwaar weer, een stevige crisis, economische krimp en instellen op een meerjarige ontwikkeling. Dat staat ons te doen.

Daar zullen we als kabinet uiteraard ook onze antwoorden op gaan geven. Dan zal uiteraard op Prinsjesdag ook alles naar voren komen. Het is ook een ontwikkeling die ons allen raakt. Dat betekent dat een kabinet nooit alleen zaken kan oplossen, daar heb je elkaar voor nodig. Dat raakt werkgevers, werknemers, dat raakt ondernemers in dit land, dat raakt de externe orientatie van de Nederlandse economie, dat raakt de loonontwikkeling. Al die ontwikkelingen zijn van belang om deze tijden aan te kunnen.

Kortom: pittige tijden, zwaar economisch weer. En dat veronderstelt ook van een kabinet het zetten van de stappen die nodig zijn, en in dat proces bevinden wij ons. Dat is wat deze week, en ook de komende weken aan de orde is. En ik kijk nu graag naar u om te kijken of dit alles, of andere zaken, u aanleiding geeft tot het stellen van vragen.