Aanpak bevolkingskrimp gaat regio's te boven

De aanpak van bevolkingskrimp gaat de kracht van de regio te boven. Dat erkende minister Eberhard van der Laan tijdens een werkbezoek 14 augustus aan Oost-Groningen en de Eemsdelta.

'Maar we moeten uitkijken om krimpgebieden als probleemregio's neer te zetten', waarschuwde de minister. 'Bevolkingskrimp biedt namelijk ook kansen om de ruimte anders en beter in te richten.'

Leegloop

Door de bevolkingsdaling is het minder prettig wonen en werken in die gebieden. Winkels, scholen en zorginstellingen gaan weg en woningen blijven leeg achter.

Komende jaren blijft de bevolking krimpen, ook in de rest van Nederland. Dat gebeurt vooral aan de randen van ons land, zoals in Oost-Groningen. De gemeenten in deze regio hebben afgelopen jaren veel gedaan om dit tegen te gaan. Zo hebben zij veel sociale huurwoningen gesloopt. Daarvoor zijn kwalitatief betere woningen in de plaats gekomen.

Investeringen nodig

Toch is er meer nodig, zeggen de bestuurders. Zij willen dat het Rijk meer investeert om de leefbaarheid te helpen verbeteren. Minister Van der Laan stelt samen met gemeenten en provincies een actieplan op. Daarmee wil hij de gevolgen van de bevolkingsdaling op tijd kunnen opvangen. Dat plan moet in het najaar van 2009 klaar zijn.

Helft gemeenten

Het Planburau voor de Leefomgeving voorspelt dat in de komende 20 jaar ruim de helft van de Nederlandse gemeenten met bevolkingskrimp te maken krijgt. Er zijn grote regionale verschillen omdat de steden wel (licht) groeien. Vanaf 2035 zou volgens het CBS de totale bevolking van Nederland afnemen.

Een bevolking krimpt doordat er minder mensen worden geboren, meer mensen sterven en meer mensen ergens anders gaan wonen.

  • Het kabinet investeert fors in de duurzame economie om de crisis te bestrijden. Het zet onder andere in op behoud van banen in de bouw, energiebesparing van woningen en het vlottrekken van de woningmarkt.
    De crisismaatregelen die VROM neemt.