Nederland leidt anti-piraterijmissie EU

De Nederlandse commandeur Pieter Bindt heeft vanochtend het commando over Operatie Atalanta overgenomen van de Spaanse kolonel Juan Garat Caramé. Dit gebeurde tijdens een ceremonie in de Rode Zee aan boord van het Spaanse fregat Numancia.

De komende 4 maanden leidt commandeur Bindt vanaf het Nederlandse fregat Hr.Ms. Evertsen de missie van de Europese Unie. De operatie richt zich op de bestrijding van piraterij voor de kust van Somalië. Onder zijn commando vallen 7 tot 10 marineschepen en 4 maritieme vliegtuigen, afkomstig uit verschillende EU-landen.

Nieuw vlaggenschip
De fregatten Numancia en Evertsen ontmoetten elkaar ten noorden van de zee-engte Bab al Mandeb, in het zuiden van de Rode zee. De commando-overdracht vond plaats aan boord van de Numancia waar de beide commandanten informatie uitwisselden over de lopende operatie en de komende uitdagingen. De Evertsen is nu op weg naar de Golf van Aden als het nieuwe vlaggenschip van operatie Atalanta.

Terugdringen van piraterij
Operatie Atalanta is de eerste maritieme missie van de Europese Unie en richt zich op het terugdringen van piraterij voor de kust van Somalië. De taken van de schepen die onder commandeur Bindt vallen zijn het beschermen van voedseltransporten van het World Food Programme, het beschermen van andere kwetsbare scheepvaart in het gebied en het afschrikken, verstoren en terugdringen van piraterij en zeeroof in het gebied.