Debat over salaris van politici is vooral een waardeoordeel

Wie denkt dat de discussie over beloningen voor politici iets van de laatste jaren is heeft het behoorlijk mis.

Zo moet er in november 1916(!) een debat in de Tweede Kamer geschorst worden omdat "door het aanhoudend geschreeuw van de parlementariërs het debat niet kan worden voortgezet". Onderwerp van het debat was de onkostenvergoeding van de parlementariërs.

Zo'n 93 jaar geleden leidde een door premier Cort van der Linden voorgestelde verhoging van de schadeloosstelling voor volksvertegenwoordigers tot heftige taferelen in het parlement. Een Kamerlid van de Bond van Vrije Liberalen was van mening dat verhoging van de schadeloosstelling zou leiden tot "beroepspolitici"; personen die niets anders zouden doen dan politiek bedrijven om de politiek, en dat politici die afhankelijk zijn van het inkomen dat ze in de politiek vergaren hun betrouwbaarheid verliezen. Zij mijden beslissingen die kunnen leiden tot verkiezingen, want wie stemt er nu voor het mogelijk verlies van de eigen baan?

Dit argument is minstens zo oud als de democratie in Athene, waar alleen financieel onafhankelijke burgers het passief stemrecht hadden..

In een artikel in het NRC Handelsblad bekijkt redacteur Pieter van Os de huidige discussie over de arbeidsvoorwaarden vanuit dit perspectief

Bron: NRC Handelsblad, zaterdag 8 augustus 2009