President EHRM ontvangt Nederlandse onderscheiding

Dr. Luzius Wildhaber heeft een koninklijke onderscheiding ontvangen voor zijn werk als rechter en president van het Europees Hof voor de Rechten van de Mens.

De president van het Europees Hof voor de Rechten van de Mens in Straatsburg, Dr. Luzius Wildhaber (69), heeft op 10 januari een koninklijke onderscheiding ontvangen ter gelegenheid van zijn pensionering als rechter bij het Hof.

Het Europees Hof ziet toe op de naleving van het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens door de lidstaten van de Raad van Europa. Burgers kunnen zich tot het Hof wenden als zij vinden dat hun rechten door hun nationale overheid worden geschonden. De rechtspraak van het Hof, waaraan Wildhaber vele jaren als Zwitsers rechter en later als president mede gestalte heeft gegeven, is van grote invloed op zowel de Nederlandse als de internationale rechtsorde.

Om die reden is Wildhaber door Hare Majesteit de Koningin benoemd tot Commandeur in de Orde van Oranje Nassau. De onderscheiding werd uitgereikt door minister Hirsch Ballin van Justitie tijdens een diner in Straatsburg.