Oproep voor nominaties Mensenrechtentulp 2009

De nominatie voor de Mensenrechtentulp 2009 is tot en met 23 augustus open. Iedereen kan via www.mensenrechtentulp.nl een kandidaat voordragen voor de mensenrechtenprijs van de Nederlandse regering.

De minister van Buitenlandse Zaken reikt de prijs uit in de Ridderzaal op 9 november 2009. De regering stelde de Mensenrechtentulp vorig jaar in als blijk van erkenning voor een man of vrouw die bijzondere morele moed heeft getoond bij het beschermen en bevorderen van de rechten van zijn of haar medeburgers.

‘Mensenrechtenverdedigers moeten hun werk goed en in veiligheid kunnen uitvoeren. Helaas worden zij vaak bedreigd en zijn zij zelf slachtoffer van mensenrechtenschendingen. De Mensenrechtentulp haalt hen uit hun anonimiteit. Daarom vindt de Nederlandse regering deze prijs noodzakelijk’, aldus minister Verhagen.

Alleen individuen komen in aanmerking voor de prijs, dus geen organisaties. Zij moeten dagelijks bezig zijn met de bescherming of bevordering van de mensenrechten. Bij hun werk hebben zij negatieve persoonlijke gevolgen ondervonden of zij lopen daarop het risico. Het zijn activisten die baat kunnen hebben bij de erkenning en zichtbaarheid die gepaard gaan met het winnen van de prijs.

De winnaar krijgt naast de officiële onderscheiding - het beeldje van de Mensenrechtentulp - een individuele prijs van 10.000 €. Bovendien kan hij of zij een project van 100.000 € voorstellen ter intensivering van zijn of haar werk als mensenrechtenverdediger.

In 2008 kreeg de Congolese mensenrechtenverdedigster Justine Masika de eerste Mensenrechtentulp, uit handen van minister Verhagen. Masika leidt een organisatie die het ongebreidelde seksueel geweld bestrijdt waaraan vrouwen blootstaan in het gewapend conflict in het oosten van Congo.

Nominaties moeten uiterlijk 23 augustus binnen zijn. Een jury, gevormd door Antony Burgmans, Jaap Doek, Cisca Dresselhuys, Victor Scheffers en Rabbijn Soetendorp, nomineert drie kandidaatwinnaars. Uit deze drie kiest de minister van Buitenlandse Zaken de uiteindelijke winnaar.


Meer informatie over de Mensenrechtentulp: www.mensenrechtentulp.nl of Secretariaat van de Mensenrechtentulp, Chris Collier, secretariaat@mensenrechtentulp.nl of +31 634936026

Ministerie van Buitenlandse Zaken, persvoorlichting, Aad Meijer, aad.meijer@minbuza.nl of +31 70 3485998 of +31 652503995