Nieuwe aanbestedingswet zorgt voor lastenverlichting

De nieuwe Aanbestedingswet en het bijbehorende beleid levert voor ondernemers en aanbestedende diensten een potentiele lastenverlichting op van 139 miljoen euro. Dat blijkt uit een onderzoek dat minister Van der Hoeven heeft laten uitvoeren door Sira Consulting en Significant.

Uit het rapport blijkt dat door de inzet van een aantal praktische instrumenten in de uitvoeringspraktijk de lasten van overheidsaanbestedingen met maximaal 12,5 procent omlaag kunnen. Door de lagere lasten moet het midden- en kleinbedrijf eenvoudiger toegang krijgen tot aanbestedingsprocedures van de overheid.

Eigen Verklaring

Een van de belangrijkste bijdragen tot het verminderen van de lasten bij aanbesteden levert de nieuwe 'verplichte uniforme eigen verklaring'. Hierin verklaren bedrijven dat zij aan de eisen van de aanbestedende partij voldoen. De nieuwe Aanbestedingswet verplicht aanbestedende diensten via de eigen verklaring informatie te vragen aan de inschrijvers van een aanbesteding. De achterliggende stukken - die voor veel papierwerk en dus lastendruk zorgen - hoeven de inschrijvers dan niet meer te overleggen. Deze papieren hoeft alleen de 'winnende partij' van de aanbesteding desgewenst te overleggen.

Lastenparagraaf

De resultaten van het onderzoek - de zogenoemde ' lastenparagraaf ' - worden bij het conceptwetsvoorstel voor de nieuwe Aanbestedingswet gevoegd. De lastenparagraaf is te vinden op: ez.nl/aanbestedingswet. Reacties op de lastenparagraaf kunnen tot uiterlijk 10 september aan EZ worden toegstuurd. In de Memorie van Toelichting zal een paragraaf worden opgenomen waarin aandacht wordt besteed aan de ontvangen reacties.