Nieuw team Buitenlandse Zaken naar Uruzgan

Een nieuw team Nederlandse diplomaten is vanochtend naar Uruzgan vertrokken. Aan het hoofd staat Michel Rentenaar, de nieuwe civiele vertegenwoordiger van Nederland in Uruzgan, die de huidige vertegenwoordiger, Joep Wijnands, gaat aflossen.

Hij zal het komende half jaar samen met generaal Marc van Uhm aan het hoofd staan van de Task Force Uruzgan. Zij zijn samen verantwoordelijk voor veiligheid en ontwikkeling in Uruzgan.

De diplomaten hebben zich de afgelopen maanden samen met de militairen goed voorbereid op het werk in Afghanistan. Rentenaar benadrukt vanaf de vliegtuigtrap het belang hiervan: "Het onderstreept de samenhang van diplomatie, defensie en ontwikkelingssamenwerking. Nu samen voorbereiden betaalt zich straks terug. Hier staat een geolied team van burgers en militairen".

Op 3 augustus treedt het nieuwe team aan en zullen zij ruim een half jaar werken aan de verdere opbouw in Uruzgan. Veiligheid, goed bestuur en vrouwenrechten zijn thema’s die hoog op de agenda staan. "De komende verkiezingen zijn een eerste mijlpaal; dit zijn de eerste verkiezingen die door de Afghanen zelf georganiseerd zijn", zegt Rentenaar. Ook op andere terreinen zal het erom gaan resultaten te tonen van de Nederlandse en internationale inzet.

Het team is zich goed bewust van de omstandigheden in Afghanistan. "‘Dit is geen omgeving voor een net streepjespak. Het werk is zwaar, maar ook deze omstandigheden vormen tegenwoordig een onderdeel van het werk bij Buitenlandse Zaken."