Verhagen: Obama’s inhuldigingstoespraak inspirerend

'Ik ben getroffen door president Obama’s boodschap van hoop en verandering. Nederland ziet uit naar de samenwerking met de nieuwe Amerikaanse regering onder deze inspirerende leider.' Dat zei minister Verhagen in reactie op de beëdiging van Barack Obama als 44e president van de Verenigde Staten.

Verhagen (Buitenlandse Zaken) is blij met Obama’s belofte meer samenwerking te zoeken met de rest van de wereld. De wereld staat voor grote uitdagingen zoals de financiële crisis, geweld in het Midden-Oosten, internationaal terrorisme en klimaatverandering. De wereld is minder zeker en dat vraagt om leiderschap. Obama’s presidentschap biedt volgens Verhagen een kans om de uitdagingen gezamenlijk aan te pakken. 'Obama onderkent de problemen en wil een werkelijk nieuwe koers varen. Dat geeft vertrouwen,' zegt de minister.

Verhagen wijst er wel op dat president Obama en de VS niet alle problemen van de wereld kunnen oplossen: 'We kunnen ons niet achter de rug van president Obama verschuilen.' President Obama is in de eerste plaats een Amerikaanse president en de samenwerking met Europa moet voor de VS lonend zijn. Europa zal daarom meer eigen verantwoordelijkheid moeten nemen voor vrede, veiligheid en stabiliteit in de wereld, bijvoorbeeld in Afghanistan.

Verhagen welkomt Obama’s toezegging zich te zullen inspannen voor vrede in de wereld. 'President Obama reikt zijn hand uit naar iedereen die zich met hem wil inzetten voor veiligheid en stabiliteit in de wereld. Als bondgenoot moeten wij klaar staan hier onze bijdrage te leveren', vindt Verhagen.

Nederland en de VS delen dezelfde waarden van vrijheid, democratie en respect voor mensenrechten. 'Dat vormt de basis voor onze samenwerking, met elkaar en in de wereld',aldus de bewindspersoon.