NAVO-benoeming voormalig Shell-topman Jeroen van der Veer

Jeroen van der Veer, voormalig bestuursvoorzitter van Shell, wordt de vicevoorzitter van een groep van twaalf hooggekwalificeerde experts die gaat nadenken over het nieuwe Strategisch Concept van de NAVO.

Hij doet dit op verzoek van de nieuwe secretaris-generaal van de NAVO, Anders Fogh Rasmussen. Voorzitter van de groep is Madeleine Albright.

Minister Verhagen (Buitenlandse Zaken) is blij met de benoeming van Van der Veer: "Het is een erkenning van zijn kwaliteiten als succesvol topman in het internationale bedrijfsleven en deskundige op het gebied van energievoorzieningszekerheid. Bovendien onderstreept Rasmussen met deze keuze de rol van Nederland als actieve en betrokken speler in het bondgenootschap."

Het Strategisch Concept moet de komende jaren richtsnoer zijn voor het handelen van de NAVO. De expertgroep buigt zich onder leiding van Rasmussen met name over de vraag wat de kerntaak van de NAVO is in het licht van gewijzigde mondiale machtsverhoudingen en de opkomst van nieuwe veiligheidsdreigingen zoals terrorisme, cyberaanvallen, piraterij, energievoorzieningszekerheid en de gevolgen van klimaatverandering.

Het huidige Strategisch Concept dateert uit 1999. Op basis van de inzichten van de groep van experts werkt Rasmussen met de NAVO-bondgenoten een nieuw Strategisch Concept uit. Tijdens de volgende NAVO-top wordt het vastgesteld.

In opdracht van de staats- en regeringsleiders koos Rasmussen voor een brede samenstelling van de groep van experts. De groep moet vanuit verschillende invalshoeken en deskundigheden de rol van de NAVO anno 2009 onder de loep nemen. Mede in dat licht droeg Nederland Van der Veer voor.

Van der Veer neemt op persoonlijke titel deel aan het werk in de groep van experts; hij is onafhankelijk.