Kabinet verdubbelt opbrengst 3FM-actie

Minister Koenders heeft vandaag in de uitzending van 3FM Serious Request bekendgemaakt dat de Nederlandse regering het bedrag dat wordt opgehaald voor schoon drinkwater zal verdubbelen.

De opbrengst van de actie "De wereld schreeuwt om drinkwater!" gaat naar het Rode Kruis en loopt nog tot en met maandag 24 december.

Koenders steunt de actie van radiozender 3FM omdat het past in zijn beleid dat is gericht op het behalen van de Millennium Ontwikkelingsdoelen. “Schoon water is voor arme mensen in conflictgebieden letterlijk een kwestie van leven of dood”, aldus Koenders. “Het Rode Kruis werkt vaak in oorlogsgebieden waar het voor andere organisaties te gevaarlijk is om hulp te verlenen en ik weet daarom zeker dat het geld van deze aktie goed terecht komt”, volgens de minister.

Het Rode Kruis zal de opbrengst van de actie besteden aan de aanleg van waterpompen en rioleringen in gebieden waar er geen water is. Ze voorzien in materialen om water mee te zuiveren en putten en natuurlijke bronnen te beschermen tegen vervuiling in gebieden waar er wel water is, maar dat vervuild is. De organisatie geeft ook voorlichting over hygiëne en gezondheid en maakt sanitaire voorzieningen toegankelijk. Op deze manier worden duizenden levens gered.

Met 3FM Serious Request zet 3FM zich in samenwerking met het Rode Kruis ieder jaar in voor een 'stille ramp'. Dit jaar sluiten drie deejays zich zes dagen lang op in een glazen studio op het Plein in Den Haag. Zij eten die dagen niets en maken 24 uur per dag live radio. Het publiek kan tegen betaling verzoeknummers aanvragen en wordt uitgebreid geïnformeerd over het doel van de actie.