Grote belangstelling uitkeringsgerechtigden voor website over vakantie melden

Op vakantie met een uitkering, hoe zit dat? Ruim 100.000 mensen hebben vanaf 3 juni jl. de site ‘weethoehetzit.nl’ bezocht met informatie over vakantie melden met een uitkering. Via advertenties in bladen, spotjes op de radio en informatiemateriaal op de Werkpleinen (UWV/Werkbedrijf en gemeenten) is bekendheid gegeven aan deze voorlichting voor uitkeringsgerechtigden.

Iemand met een uitkering heeft een maximum aantal vakantiedagen. Uitkeringsgerechtigden moeten immers beschikbaar zijn voor de arbeidsmarkt. Dat betekent ook dat vakanties gemeld moeten worden bij de uitkeringsinstantie

Staatssecretaris Klijnsma is blij met dit resultaat: “We willen graag dat mensen weten waar ze recht op hebben en waar ze geen recht op hebben. Zo voorkomen we onnodige problemen. Iedereen heeft recht op vakantiedagen, ook mensen met een uitkering. Zij dienen echter wel beschikbaar te blijven voor de arbeidsmarkt. Daarom moeten zij net als werknemers ook hun vakantie melden, in dit geval bij UWV of gemeente.”

De campagne is begonnen met het thema ‘Op vakantie met een uitkering’ en gaat na de zomer verder onder meer over bijverdienen naast de uitkering. Ook komen de gevolgen van samenwonen met een AOW- of bijstandsuitkering aan bod. Met een deelcampagne 'Aan de slag met buitenlands personeel' worden werkgevers er nog eens aan herinnerd dat mensen met een andere nationaliteit hier vaak niet zomaar kunnen werken.

De campagne ‘weethoehetzit.nl’ is een initiatief van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid in samenwerking met UWV, de Sociale Verzekeringsbank, de Belastingdienst en gemeenten en heeft als doel burgers en werkgevers bewust te maken van hun verplichtingen rondom het gebruik van voorzieningen in de sociale zekerheid.