Prinsjesdag 2008: klimaatbeleid ligt op schema

Voice-over minister Cramer:

Hoort u dat? Helemaal niets. Geen geronk onder de kap en geen uitlaatgassen als je wegrijdt. Schoon, zuinig en stil. Hoe zou Nederland eruit zien als we allemaal elektrisch reden? Zo dus.

Nederland is mooi en dat wil ik, minister Cramer van ruimte en milieu, graag zo houden. Daarom moeten we zuinig omgaan met ons land als we huizen bedrijventerreinen en wegen bouwen.

We zitten niet stil. We blijven ons land duurzaam ontwikkelen. Zo komen er extra windmolens op land en zee. Over twaalf jaar is tenminste 20% van de stroom die we gebruiken duurzaam. In 2020 is er door die schonere energie 30% minder C02 in de lucht dan nu. Schonere lucht voor de toekomst.

Dit is de grootste duurzame kas ter wereld: er worden jaarlijks ruim 4 miljoen kilo tomaten geoogst. De tomaten groeien in de warmte van licht. De kas vangt in de zomer de zonnewarmte op en deze warmte wordt in de grond opgeslagen. Deze warmte wordt in de winterperiode gebruikt om de kas te verwarmen. Er is nog restwarmte over en die wordt gebruikt om 1200 huizen te voorzien van stroom.

Ik wil investeren in meer innovatieve en duurzame technieken zodat we hier straks nog vaker en op grotere schaal gebruik van kunnen maken.