Kabinet ondersteunt Nederlandse kennis en ontwikkeling

Het kabinet ondersteunt Nederlandse projecten op het gebied van kennis en ontwikkeling met 500 miljoen euro. Het gaat om selectieve voortzetting van projecten die deze kabinetsperiode aflopen op acht thema's die voor de toekomst van Nederland van groot belang zijn.

Het gaat om selectieve voortzetting van projecten die deze kabinetsperiode aflopen op acht thema's die voor de toekomst van Nederland van groot belang zijn. Minister Van der Hoeven (Economische Zaken) heeft de Tweede Kamer vandaag per brief laten weten welke criteria en randvoorwaarden gelden voor de besteding van de euro500 mln. Volgens de minister zorgt de ondersteuning ervoor dat de Nederlandse economie op langere termijn structureel wordt versterkt, evenals het alledaagse leven van mensen wordt verbeterd.

Twee projecten zijn definitief gehonoreerd. ITER-NL 2 (International Thermonuclear Experimental Reactor die onderzoek doet naar kernfusie) en de Netwerkschool (onderzoek naar o.m. inzet van ICT in het onderwijs) ontvangen respectievelijk 8 miljoen euro en 14 miljoen euro.

Zes voorstellen op het terrein van High Tech systemen en materialen, Food & flowers, Life sciences & health, Chemie en energie en Onderwijs krijgen extra gelegenheid om een aangepast voorstel in te dienen. Hiervoor is een bedrag van ca. 361 miljoen euro beschikbaar.

Ruim 100 miljoen euro zal worden besteed aan voorstellen op het terrein van Water, Klimaat en ruimte, Creatieve Industrie en ICT. Minister Van der Hoeven hierover: "Dit zijn de sectoren waarop Nederland zich in de toekomst onderscheidt van de rest van de wereld. Juist in deze tijden van economische crisis is het van belang om de economie structureel te versterken zodat we vooraan staan als de crisis voorbij is."

Tot slot is maximaal 10 miljoen euro gereserveerd voor de Top Instituten TI Pharma en TTI Groene Genetica.

Het Fonds Economische Structuurversterking werd in 1995 opgericht met de bedoeling de meevallers van de aardgasbaten in een apart fonds onder te brengen. Het geld is bestemd voor investeringen in de infrastructuur en kenniseconomie van Nederland. Door te investeren in lange termijn krijgt de Nederlandse economie een structurele basis voor het moment waarop de aardgasopbrengsten als gevolg van dalende reserves teruglopen. Het beheer van het fonds ligt in handen van de ministers van Economische Zaken en van Financiën. Tot en met 2013 is ruim euro 41 miljard gereserveerd en t/m 2007 is daarvan ca. euro 26,5 miljard besteed. De Fes begroting voor 2009 bedraagt ca. euro 2,5 mld.

Meer informatie voor journalisten:
Hans van der Vlies woordvoerder minister Van der Hoeven, tel. 06-5209 8696.