Commando-overdracht Task Force Uruzgan

Generaal Tom Middendorp, commandant TFU VI, heeft vanmorgen op Kamp Holland zijn commando over Task Force Uruzgan (TFU) overgedragen aan generaal Marc van Uhm.

De overdrachtsceremonie vond plaats in het bijzijn van generaal Mart de Kruif, commandant Regional Command South en enkele Afghaanse hoogwaardigheidsbekleders, onder wie de gouverneur van Uruzgan, Assadullah Hamdam. Civiel vertegenwoordiger Joep Wijnands droeg tijdens diezelfde plechtigheid zijn commando over het Provinciaal Reconstructie Team over aan Michel Rentenaar.

Verrichtingen
De vertrekkende militairen en burgers van TFU VI hebben zich de afgelopen 6 maanden ingezet voor een stabieler en veiliger Uruzgan. In samenwerking met de locale autoriteiten hebben zij veel tot stand gebracht.

De veiligheidszones in de Baluchivallei en ten westen van Deh Rashan zijn verdubbeld. Voorheen was deze omgeving een toevluchtsoord voor de Taliban, die vanuit hier raketaanvallen op Tarin Kowt en Kamp Holland uitvoerden.

Er zijn conferenties begonnen met de belangrijkste spelers die zich met veiligheid bezighouden in het gebied. Hierbij is het Uruzgan Campaign Plan voor de lange en korte termijn gemaakt.

Zij hebben ook het Uruzgan Security Plan opgesteld en ondertekend ten behoeve van de veiligheid tijdens de verkiezingen van 20 augustus.

De rol van het Afghaanse leger en de Afghaanse politie is vergroot. In samenwerking met het leger en de politie worden de bevolkte gebieden nu gedomineerd en voelt de bevolking zich veiliger, zowel overdag als ’s nachts.

Blijvend welkom
De gouverneur van Uruzgan, Assadullah Hamdam, was verheugd dat de veiligheidssituatie door de goede samenwerking met de coalitietroepen verder verbeterd is. Volgens Hamdam worden de opbouwwerkzaamheden in de provincie zeer gewaardeerd door de bevolking en hij dankte de TFU voor het brengen van veiligheid en vrede aan Uruzgan. Hamdam zei dat de mensen en familie van TFU VI in de toekomst welkom blijven in zijn provincie.

Minuut stilte
Tijdens de ceremonie werd 1 minuut stilte in acht genomen voor de slachtoffers van de coalitie, waaronder soldaat der eerste klasse Azdin Chadli, die op 6 april sneuvelde bij een raketaanval op Kamp Holland. Ter afsluiting van de ceremonie werd het Wilhelmus gespeeld.