Verslag Conferentie over Praktische Benaderingen voor Effectieve Europese Grensoverschrijdende Samenwerking,

Op 6 en 7 juli werd in Maastricht een conferentie gehouden over praktische benaderingen voor effectieve grensoverschrijdende samenwerking in Europa. De conferentie werd georganiseerd door de gemeente Maastricht, de provincie Limburg en de VNG, in samenwerking met de ministeries van Binnenlandse en Buitenlandse Zaken en de Raad van Europa. Aan deze bijeenkomst namen bestuurders en ambtenaren van lokale en regionale overheden in lidstaten van de Raad van Europa deel.

Het doel van de conferentie was om relevante factoren te identificeren die grensoverschrijdende samenwerking binnen Europa bevorderen of juist tegenwerken.

In de presentaties en de discussies werd uitgebreid ingegaan op de ervaringen in de verschillende delen van Europa met bestaande juridische samenwerkingsinstrumenten en hoe deze instrumenten de praktische grensoverschrijdende en samenwerking en uitwisseling op lange termijn blijvend kunnen faciliteren. Het betreft hierbij m.n. wetgeving, uitwisseling van kennis, informatie en ‘best practices’, en capaciteitsopbouw op lokaal en regionaal niveau in de grensregio’s.

Hierbij hebben de verschillende Europese organisaties een belangrijke rol te vervullen, en het belang van samenwerking en afstemming tussen de Raad van Europa en de Europese Unie werd door diverse sprekers aangehaald.

In de slotverklaring worden lidstaten uitgedaagd om grensoverschrijdende samenwerking te zien als een mogelijkheid om te komen tot goed democratisch bestuur, wordt een beroep gedaan op de betrokken Europese instellingen om hun inzet voor grensoverschrijdende samenwerking te versterken en initiatieven te ondersteunen die leiden tot verbeterde samenwerkingsstructuren. In het bijzonder worden de Europese Ministers verantwoordelijk voor lokaal en regionaal bestuur opgeroepen om op hun conferentie in Utrecht, op 16-17 november 2009, het nieuwe werkprogramma van de Raad van Europa gericht op goed lokaal en regionaal bestuur, te bekrachtigen.

Voor wat betreft problemen in de grensstreek van Nederland met de buurlanden, is onze Minister samen met Staatssecretaris voor Europese Aangelegenheden Timmermans de uitdaging aangegaan om op korte termijn tot oplossingen te komen. Om dit proces een extra impuls te geven is in navolging van het advies van de Raad voor het Openbaar Bestuur ( ROB), op 22 juni jl. de heer Wim van Gelder tot grensmakelaar benoemd. In zijn speech tijdens de conferentie in Maastricht heeft Van Gelder zich voorgesteld en zijn ambities gedeeld.

De tekst van de speech is te vinden op www.vngi-events.com waar ook de overige presentaties en de tekst van de slotdeclaratie zijn opgenomen.