Verzekeren tegen droogtes in Afrika

Koenders bezocht maandag het Delftse bedrijf EARS dat een database ontwikkelt waarin informatie over oogst en droogte wordt verzameld. Daarmee kan overal in Afrika het risico op misoogsten worden voorspeld.

Het project heet Food Early Solutions for Africa (FESA) en heeft als doel een microverzekeringssysteem tegen droogte te ontwikkelen en te testen. ECORYS NL, Rabo Development, Micro Insurance Agency en EARS zijn de partners die het project gaan uitvoeren. Het project start in Kenia, Tanzania, Oeganda, Rwanda en Malawi.

Op basis van de verzamelde informatie van satellieten over droogte in Afrika worden verzekeringen ontwikkeld. Hiermee kunnen Afrikaanse boeren zich verzekeren tegen mislukte oogsten door droogte. Verzekeren van misoogsten is nu vaak niet mogelijk omdat de risico’s niet kunnen worden berekend. Dit project maakt gebruik van beschikbare satellietgegevens waardoor dit wel kan.

Het project is een goed voorbeeld van een Millenniumakkoord. Een Millenniumakkoord is een afspraak tussen verschillende organisaties waarin beloofd wordt te streven naar het behalen van de Millennium Ontwikkelingsdoelen. FESA is een goed voorbeeld hoe het bedrijfsleven bij kan dragen hieraan. Koenders moedigt dit soort initiatieven aan en heeft een website in het leven geroepen om deze akkoorden te faciliteren: www.millenniumakkoorden.nl, deze gaat eind maart live.