Verhagen vraagt constructieve houding in conflict Kaukasus

Nederland vraagt van alle betrokken partijen een constructieve houding bij de besprekingen over stabiliteit en vrede in de Kaukasus. Dat verklaarde minister Verhagen in de Georgische hoofdstad Tbilisi na afloop van zijn ontmoeting met president Saakajsvili. 'Het is niemands belang als het geweld weer oplaait. We moeten ons richten op de toekomst en de gevolgen van de oorlog zo snel mogelijk te overwinnen.'

Minister Verhagen (Buitenlandse Zaken) brengt een tweedaags werkbezoek aan Georgië en voert naast president Saakasjvili gesprekken met premier Gilauri, zijn ambtgenoot Vashadze en parlementsvoorzitter Bakradze. In augustus van vorig jaar raakte Georgië in conflict met Rusland vanwege de afscheiding van de regio's Abchazië en Zuid-Ossetië. Na bemiddeling van de Europese Unie tekenden beide landen een staakt-het-vuren en trokken de Russische troepen zich terug op de posities van voor het conflict.

Minister Verhagen herhaalde dat Nederland de afscheiding van de Georgische regio's niet zal erkennen. Hij bedankte Georgië voor de medewerking aan de waarnemingsmissie van de Europese Unie die toeziet op de uitvoering van het staakt-het-vuren, en benadrukte dat de monitors overal ongehinderd toegang moeten hebben.

Nederland heeft 1,3 miljoen euro noodhulp gegeven aan vluchtelingen en andere slachtoffers. Voor het herstel van de oorlogsschade is 2,5 miljoen euro begrotingssteun aan de Georgisch regering beschikbaar gemaakt. Nederland is één van de tien grootste donoren van Georgië.

Daarnaast besprak minister Verhagen zowel met de autoriteiten als met de leiders van de oppositie de verdere democratisering en modernisering van Georgië. 'Ik heb benadrukt dat het zoeken van de dialoog – en daar hoort ook persvrijheid bij – van enorm belang is voor een democratische rechtstaat', aldus Verhagen.

Hij heeft voorgesteld de Georgische kieswet voor te leggen aan de Raad van Europa en een internationaal onderzoek te doen om de toegang tot de media te verbeteren. President Saakasjvili zegde toe deze voorstellen te bestuderen.

Vandaag bezoekt minister Verhagen het conflictgebied bij Zuid-Ossetië, spreekt hij met vluchtelingen in een kamp waar rond de 10.000 mensen zijn ondergebracht en ontmoet hij de 9 Nederlandse EU-waarnemers.