Verhagen tevreden met uitkomst Gaza conferentie

De Palestijnse bevolking in Gaza kan rekenen op hulp van de internationale gemeenschap. Maar het is nodig dat er eerst een duurzaam staakt-het-vuren komt, de grenzen open gaan en de Palestijnen zich onderling verzoenen. Dat is de uitkomst van een conferentie in de Egyptische plaats Sharm El-Sheikh waaraan meer dan zeventig landen deelnamen.

Minister Verhagen (Buitenlandse Zaken), die namens Nederland de conferentie bijwoonde, was tevreden met het resultaat. 'We hopen dat op deze manier de vicieuze cirkel van vernietiging en wederopbouw op deze manier kan worden doorbroken', zo verklaarde hij na afloop. Hij drong erop aan dat Hamas zich aansluit bij het vredesproces, door geweld af te zweren en het bestaansrecht van Israël te erkennen.

Israël en Hamas hebben na de vijandelijkheden van begin dit jaar beiden een éénzijdig staakt-het-vuren uitgeroepen. Maar er zijn vanuit Gaza inmiddels meer dan honderd raketten afgevuurd op dorpen en steden in Israël en Israël heeft verscheidene keren gereageerd.

Om te voorkomen dat de bevolking in Gaza lijdt onder het uitblijven van de vooruitgang op politiek niveau heeft Nederland eerder al twee miljoen extra toegezegd aan noodhulp voor Gaza. De hulp zal worden verdeeld via UNRWA, de VN-organisatie voor hulp aan de Palestijnse bevolking.