Verhagen spreekt EU-vertegenwoordiger Afghanistan

De politiemissie van de Europese Unie in Afghanistan EUPOL is een concreet voorbeeld hoe Europa kan bijdragen aan een veiligere wereld.

De opbouw van een goed functionerende politiemacht is cruciaal voor het vertrouwen van de Afghaanse burgers in de eigen overheid en de opbouw van hun land. Dat zei minister Verhagen (Buitenlandse Zaken) na zijn ontmoeting met de Speciale Vertegenwoordiger van de EU voor Afghanistan Ettore Sequi.

Volgens Verhagen zal de Afghaanse regering meer verantwoordelijkheid moeten nemen. Hij is daarom blij met de benoeming van Hanif Atmar als nieuwe minister van Binnenlandse Zaken. 'Als minister van Onderwijs heeft Atmar daadkracht laten zien. Zijn aantreden op Binnenlandse Zaken geeft hoop dat meer vooruitgang geboekt kan worden bij de hervormingen binnen dit ministerie. EUPOL kan helpen bij de bestrijding van corruptie en het verbeteren van mensenrechtenkennis bij de politie,' aldus Verhagen.

Na een moeizame start is EUPOL inmiddels aktief in 14 provincies waaronder Uruzgan. De missie wordt de komende tijd verdubbeld naar ongeveer 400 functionarissen. Nederland zal in totaal elf politiemensen bijdragen.

Verhagen en Sequi spraken verder over de mensenrechtensituatie in Afghanistan. In nauwe samenwerking met de Verenigde Naties moet de EU zich aktief blijven inzetten voor het naleven van de mensenrechten. De EU dringt bij President Karzai aan op het invoeren van een moratorium op de doodstraf.