Verhagen: samenwerking VS hoeksteen buitenlands beleid

“De trans-Atlantische samenwerking blijft een hoeksteen van het Nederlandse buitenlandbeleid.” Dat zei minister Verhagen in zijn toespraak bij de viering van Independence Day in de residentie van de Amerikaanse chargé d'affaires in Nederland.

Minister Verhagen (Buitenlandse Zaken) wees op waarden als vrijheid, tolerantie en democratie die Nederland en de Verenigde Staten van oudsher delen, en die beide landen ook in het buitenland uitdragen.

Hij haalde de Amerikaans-Nederlandse samenwerking in Afghanistan aan als voorbeeld van succesvolle gezamenlijke aanpak. “Het verbeteren van de toekomst van Afghanistan en het weerhouden van de Taliban om weer aan macht te winnen zijn een gedeeld streven en een gedeelde verantwoordelijkheid, waar we niet voor weg zullen lopen.”

Nederland kijkt uit naar de verdere samenwerking met de Verenigde Staten bij het vredesproces in het Midden-Oosten, de klimaatonderhandelingen en de Mensenrechtenraad. Deze onderwerpen zullen ook aan de orde komen tijdens de besprekingen van premier Balkenende en minister Verhagen met president Obama op 14 juli in Washington.